Ανυποχώρητη η IAAF: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών στίβου
3 months ago
6

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF), ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών στίβου, για ζητήματα ντόπινγκ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ στο Κατάρ.

Η IAAF είχε αποκλείσει τη Ρωσία από τις διοργανώσεις του στίβου το 2015, εξαιτίας των αποδείξεων για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών, με κρατική υποστήριξη.

Ο Ρούνε Αντερσεν, επικεφαλής της task force για το ντόπινγκ της IAAF επισήμανε ότι παραμένουν δύο εκκρεμότητες. Η μία είναι η εξέταση των δεδομένων από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας και το δεύτερο τα χρήματα που οφείλει η Ρωσία, εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ. «Πρέπει να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», τόνισε.

Επιπλέον όμως, η task force διερευνά καταγγελίες ότι προπονητές από το «καθεστώς ντόπινγκ» που υπήρχε στον ρωσικό στίβο εξακολουθούν να ασχολούνται με το άθλημα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου της Μόσχας. Οταν ρωτήθηκε αν η παράταση του αποκλεισμού σημαίνει ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν υπό τη σημαία της χώρας τους ούτε στο φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, στη Ντόχα, ο Αντσερσεν απάντησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά επισήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ομάδα της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ (WADA), απέκτησε τον Ιανουάριο πρόσβαση στο εργαστήριο της Μόσχας, που ήταν στο επίκεντρο του σκανδάλου και οι αξιωματούχοι ακόμη επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων που πήραν στα χέρια τους.

Η IAAF είχε αποκλείσει τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2015, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Με την απόφαση για τη διατήρηση της ποινής, απορρίφθηκε το 10ο αίτημα της Μόσχας να της επιτραπεί η συμμετοχή σε διοργανώσεις στίβου. Ηδη, η ΔΟΕ έχει άρει από πέρυσι τον αντίστοιχο αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στη ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.