Australian Open: Προκρίθηκε στον ημιτελικό ο Τσιτσιπάς
1 year, 2 months ago
6

Για τέταρτη φορά στην καριέρα του (στα πέντε τελευταία χρόνια), ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης) προκρίθηκε στον ημιτελικό του Australian Open όπου το πρωί της Πέμπτης (26/1) θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Κατσάνοφ (Νο20).

Κόντρα στη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά (ο Γίρι Λεχέτσκα ήταν χωρίς νίκη μέχρι φέτος σε Grand Slam, αλλά έφτασε στους 8) ο Στέφανος έβγαλε και πάλι τον καλύτερο του και δεν άφησε πολλά περιθώρια στον νεαρό αντίπαλο του…

Το 0/8 μπρέικ πόιντς του Τσέχου τα λέει όλα για την απίστευτη ωριμότητα και την συγκέντρωση με την οποία αγωνίστηκε ο Τσιτσιπάς. Σέρβιρε εξαιρετικά κι όταν ο Λεχέτσκα έδειχνε απειλητικός είχε έτοιμες απαντήσεις που άλλαζαν τα δεδομένα και του επέτρεψαν να φτάσει στη νίκη.

Μια νίκη που ήταν η 9η μέσα στο 2023 σε ισάριθμα παιχνίδια με τον ίδιο να απέχει πλέον δύο αγώνες από το όνειρο της κατάκτησης ενός Grand Slam.

Το ματς
Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τον Στέφανο, καθώς παρόλο που ο νεαρός Τσέχος τον ζόρισε στο πρώτο γκέιμ (40-40, από 40-15) όχι μόνο το κατέκτησε, αλλά αμέσως απάντησε με μπρέικ σε ένα γκέιμ-θρίλερ (που διήρκησε 8’3”).

Ο Τσιτσιπάς είδε τον Λεχέτσκα να «σβήνει» τέσσερα μπρέικ πόιντς, όχι όμως και το πέμπτο καθώς έβγαλε δύο τρομερές άμυνες και η λόμπα του οδήγησε τον αντίπαλο του στο λάθος για το 2-0.

Ο Στέφανος από εκείνο το σημείο διαχειρίστηκε άψογα το προβάδισμα του, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στον αντίπαλο του φτάνοντας στο 6-3 και το 1-0 μετά από 36 λεπτά.

Το δεύτερο σετ ξεκινησε με τον Τσέχο να σερβίρει και στο 1-2 να έχει την πρώτη ευκαιρία για μπρέικ. Εκεί όμως ο Τσιτσιπάς «έσβησε» πέντε μπρέικ πόιντς (τα δύο πρώτα στο 15-40) και κράτησε το σερβίς του.

Ο Λεχέτσκα σ’ αυτό το δεύτερο σετ έδειχνε να έχει προσαρμοστεί καλύτερα στην Rod Laver Arena και ειδικά στο σέρβις γκέιμ του ήταν πολύ πιο αποφαιστικός διατηρώντας συνεχώς το προβάδισμα ωστόσο το ίδιο έκανε και ο Στέφανος για να φτάσουμε στο τάι μπρέικ.

Εκεί όμως ο Έλληνας ήταν καταιγιστικός παίρνοντας τους πρώτους τέσσερις πόντους με δύο μπρέικ, χωρίς ποτέ ο Λεχέτσκα να απειλήσει με επιστροφή για να γίνει εύκολα το 2-0.

Ίδια εικόνα και στο τρίτο σετ με τον Λεχέτσκα στο 3-3 να φτάνει πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο του μπρέικ στο ματς.

Προηγήθηκε με 0-40 βάζοντας μεγάλη πίεση στον Τσιτσιπά, ωστόσο ο Στέφανος δεν προήθηκε και με τρομερά σερβίς «έσβησε» το τριπλό μπρέικ πόιντ, κράτησε το σερβίς του και μετέφερε την πίεση στον αντίπαλο του.

Κι ο Λεχέτσκα με το 0/8 στα μπρέικ πόιντς, παρόλο που ισοφάρισε σε 4-4, όταν ήρθε η ώρα να σερβίρει για να μείνει στο ματς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την όλη κατάσταση με τον Στέφανο να φτάνει στο ματς πόιντ και να κλείνει το ματς μέσα σε αποθέωση.