Η είδηση της συμφωνίας του Νίκου Γκάλη με τον Παναγιώτη Φασούλα, προκειμένου ο Νικ να αναλάβει επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΚ, έσκασε σαν βόμβα, βάζοντας τους πάντες σε σκέψεις για την έλλειψη του ονόματος του Γκάλη από τις υψηλόβαθμες θέσεις της ομοσπονδίας. Αυτό οφείλεται καθαρά στον μόνιμο πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, με τις σχέσεις των δύο αντρών να μην είναι καλές, όντας επί χρόνια στα μαχαίρια.

Πριν από 4 χρόνια, το 2017, είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ομοσπονδίας για τα 30 χρόνια από το έπος του 1987, όταν η εθνική μπάσκετ κατέκτησε το τρόπαιο στο Ευρωμπάσκετ στο ΣΕΦ. Τα δυο «ιερά τέρατα» του Ελληνικού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, επέλεξαν να μην είναι εκεί. Αρνήθηκαν, λόγω των γνωστών συμπεριφορών του Γ. Βασιλακόπουλου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και μοναδικό: ποιος είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα; Είναι η Γκάλης κι ο Γιαννάκης, οι «γεννήτορες» της τεράστιας εξέλιξης του αθλήματος στην χώρα μας ή ο πρόεδρος Βασιλακόπουλος του 92% στις εκλογές της ΕΟΚ; Οι δύο πλευρές είναι εδώ και πολλά χρόνια σε κόντρα, η επικείμενη εκλογή του Παναγιώτη Φασούλα στην προεδρία της ΕΟΚ όμως, θα δώσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου στον Νίκο Γκάλη, ο οποίος θα αποτελέσει ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του μόνιμου προέδρου Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Η ιστορία του με το Γκάλη είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ο Βασιλακόπουλος αντιστάθηκε ακόμα και την ονοματοδοσία του Νίκου Γκάλη στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Δεν παραβρέθηκε κανένας από την ομοσπονδία στη μεγάλη γιορτή του Νίκου Γκάλη στο «Αλεξάνδρειο», όταν ο Άρης απέσυρε την φανέλα του με πλήθος Ευρωπαίων αστέρων να παρευρίσκονται. Τον τίμησαν προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς με την παρουσία τους και όχι η ομοσπονδία. Ούτε είναι τυχαίο ότι μερικά « παπαγαλάκια» διέδιδαν ότι ο Γκάλης δεν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, αλλά ο Διαμαντίδης. Όταν ο ίδιος ο Διαμαντίδης το αρνήθηκε. 

Η κόντρα όμως των 2 πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν για την εκδήλωση της ομοσπονδίας για τα 30 χρόνια από το έπος του 1987, οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης επέλεξαν να μην παρευρεθούν λόγω των κακών τους σχέσεων με την ομοσπονδία. «Αφού ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε για μικρότητες, εγώ θα μιλήσω για μεγαλοψυχία. Σαν αυτή που δείχνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του…Πραγματικά μου ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα η πρόσκληση για τη γιορτή. Πιστεύω πως ακόμα θα… έρχονταν η πρόσκληση, αν δεν γίνονταν θέμα στα site, αλλά ας το προσπεράσω. Στα παιδικά πάρτι, μας στέλνουν έναν μήνα πριν προσκλήσεις, όχι τέσσερις μέρες πριν, όταν μένεις σε άλλη πόλη και πρέπει να προγραμματίσεις μια σειρά από πράγματα. Εμείς το 2013 -κι έχω μάρτυρα τον Λευτέρη Αρβανίτη και άλλους ανθρώπους του Άρη– στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν μου, τους καλέσαμε 2-3 μήνες πριν. Ούτε καν απάντησαν, ούτε έστειλαν εκπρόσωπο. Προφανώς αυτό δεν είναι μικρότητα, είναι μεγαλοψυχία.», ήταν μερικές από τις δηλώσεις του Γκάλη για την απουσία του από την σημαντική εκδήλωση του 2017. 

Υπάρχει πιστεύετε άλλη χώρα, που θα είχε τέτοιο εθνικό κεφάλαιο, που ακούει στο όνομα Νίκος Γκάλης και δεν θα το αξιοποιούσε; Κι όμως, στην Ελλάδα του Βασιλακόπουλου, ο Γκάλης έπρεπε να είναι μονίμως εκτός. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή… Η προσωπικότητα του Γιώργου Βασιλακόπουλου έρχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω απ’ όλους όταν πρόκειται για την ηγεσία του Ελληνικού μπάσκετ, του αποδεδειγμένα νο1 αθλήματος στην χώρα μας.

Το ελληνικό μπάσκετ έχανε τόσα χρόνια την ευκαιρία αξιοποίησης του ανθρώπου, που όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ως μια εκ των κορυφαίων αθλητικών προσωπικοτήτων, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, επειδή αυτό βολεύει το αφήγημα Βασιλακόπουλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει σύντομα όμως.

Το ότι ο Νίκος Γκάλης δεν διεκδικούσε όλα αυτά τα χρόνια αυτό που του αξίζει, δεν είναι ούτε από απροθυμία, ούτε από αδιαφορία, ούτε από φόβο για το αποτέλεσμα. Αλίμονο, να πρέπει να ζητήσει ο Γκάλης να αξιοποιηθεί. Η αγάπη του κόσμου είναι το μεγαλύτερο από τα παράσημα, κι αν ο πρόεδρος της ΕΟΚ και οι ακόλουθοι του, βγουν παρέα με τον Νικ στον δρόμο τότε θα δούμε πραγματικά που γέρνει η ζυγαριά της λατρείας των φιλάθλων.

Ωστόσο, ό,τι και να κάνει ο Γ. Βασιλακόπουλος, στη συνείδηση των φιλάθλων όλης της Ελλάδας είναι το μπάσκετ είναι ο Γκάλης και όχι αυτός. Από τα πολλά μπασκετικά «εγκλήματα» της διοίκησης Βασιλακόπουλου (γιατί δεν είναι μόνο ατομική η ευθύνη), το χειρότερο είναι αυτό: Δεν έχουμε τον Γκάλη μπροστάρη του αθλήματος. Ένα λάθος όμως που μπορεί να διορθωθεί άμεσα και να σημάνει νέες πιο λαμπρές μέρες για το αγαπημένο μας άθλημα.