EURO 2020: «Κάηκε» η Ρώμη από την πρόκριση της Ιταλίας στον τελικό
2 years, 8 months ago
6

Η Ρώμη πήρε… φωτιά απο την πρόκριση της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας στον τελικό του Euro 2020 για 4η φορά στην ιστορία της.  Στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης Ιταλία και Ισπανία  έμειναν στο ισόπαλο 1-1 (60′ Κιέζα-80′ Μοράτα) στα 90′ λεπτά της κανονικής διάρκειας, αλλά και στην ημίωρη παράταση με την σκουάντρα ατζούρα να επικρατεί με 4-2 στα πέναλτι.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μετά από 120 λεπτά μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής μάχης, πήρε απο την Ισπανία τη ρεβάνς για τον χαμένο ημιτελικό της Βιέννης το 2008 αλλά και τον χαμένο τελικό του Κιέβου το 2012 και θα διεκδικήσει το δεύτερο  Ευρωπαϊκό  τρόπαιο της Ιστορίας της  και πρώτο μετά το μακρινό 1968, όταν και το είχε σηκώσει ως διοργανώτρια του τουρνουά.

Η Ιταλία περιμένει την Κυριακή 11 Ιουλίου στο «Γουέμπλεϊ» το νικητή του αποψινού αγώνα Δανία – Αγγλία (22:00, ΑΝΤ1).

Η δικαίωση μια εκπληκτικής πορείας (έφτασε τα 33 ματς χωρίς ήττα) για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος ανέλαβε αμέσως μετά το κάζο του αποκλεισμού από το Μουντιάλ του 2018 και κατάφερε να μεταμορφώσει πραγματικά την ομάδα του, ενώ κι η Ισπανία που τόσα έχει ακούσει από την αρχή του τουρνουά, χθες απέδειξε το πόσο μεγάλη ομάδα είναι χάνοντας το εισιτήριο για τον τελικό στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Οι Ιταλοί διεθνείς δεν γινόταν να ξεχάσουν τον συμπαίκτη τους, Λεονάρντο Σπινατσόλα, ο οποίος τραυματίστηκε στον αχίλλειο και τέθηκε νοκ-άουτ για τους επόμενους μήνες, με τους πανηγυρισμούς έπειτα από την νίκη επί της Ισπανίας στα πέναλτι να είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά σε αυτόν!

Την αρχή έκανε ο Λορέντσο Ινσίνιε, που πήρε τη φανέλα του με το Νο4 και έδωσε το… σύνθημα για να συγκεντρωθούν όλοι μαζί, παίκτες και προπονητές και με μια φωνή να τραγουδήσουν σε πανηγυρικό κλίμα «Όλε, Ολέ, Σπίνα, Σπίνα».

Η… δίψα των Ιταλών να δουν την ομάδα τους στον τελικό τους έκανε να αψηφήσουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παρότι η χώρα τους ήταν από τις πρώτες Ευρωπαϊκές που «χτυπήθηκαν» σκληρά από τον κορωνοϊό,  συγκεντρώθηκαν  στην Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης και στο 60ο λεπτό όταν ο Κιέζα άνοιξε το σκορ ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Μετά την απόκρουση του Ντοναρούμα στο πέναλτι του Μοράτα, οι χιλιάδες φίλαθλοι των Ατζούρι που ήταν στημένοι μπροστά από το videowall στην Piazza Del Popolo είδαν την πρόκριση να… έρχεται και με την εύστοχη εκτέλεση και του Ζορζίνιο, ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Μαντσίνι: «Μας λείπει μία ακόμα βραδιά χαράς»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι, στάθηκε στις δυσκολίες της πρόκρισης επί της Ισπανίας, στον τελικό του Euro και παραμένει συγκεντρωμένος στο στόχο.

Ο προπονητής της Ιταλίας, ανέφερε σχετικά:

«Τα εύσημα πηγαίνουν στα παιδιά, επειδή πριν από τρία χρόνια πίστεψαν σε αυτό, όμως δεν έχει ακόμα τελειώσει κάτι. Θα πρέπει να αντλήσουμε ό,τι δυνάμεις μας έχουν απομείνει, επειδή υπάρχει ένας τελικός που πρέπει να κερδίσουμε.

Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι αυτό που δώσαμε με την Ισπανία, που είναι μία μεγάλη ομάδα. Είναι καθηγητές στην κατοχή μπάλας. Εμείς κάναμε ένα καλό παιχνίδι, όχι όμως ως συνήθως. Μας δυσκόλεψαν από την αρχή, αλλά ξέραμε πως θα υποφέρουμε.

Αν είναι νίκη αλά ιταλικά; Οι ομάδες παίζουν επίθεση και άμυνα, δεν μπορούν μόνο να επιτίθενται.

Ήταν ένα μεγάλο ματς μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων, είχαν και οι δύο ομάδες ευκαιρίες. Εγώ πίστευα από την αρχή στους παίκτες και είμαστε ευτυχισμένοι που χαρίσαμε βραδιές χαράς στους Ιταλούς τον τελευταίο μήνα, αλλά λείπει μία ακόμα».

Το ματς

Ο Λουίς Ενρίκε είχε στηρίξει με κάθε τρόπο τον Αλβάρο Μοράτα, αλλά στον ημιτελικό άφησε στον πάγκο τον επιθετικό της Γιουβέντους επιλέγοντας Ογιαρθάμπαλ, Φεράν Τόρες, Όλμο ως επιθετική τριπλέτα, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους Ιταλούς και σ’ ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.

Στο πρώτο ημίχρονο αν δεν υπήρχαν οι φάσεις των Όλμο, Έμερσον θα διεκδικούσε με άνεση τον τίτλο του χειρότερου της διοργάνωσης, καθώς κυριάρχησαν η τακτική και το… αδιάκοπο τρέξιμο.

Η Ισπανία χωρίς κλάσικο φορ έδειχνε να λειτουργεί καλύτερα από τους Ιταλούς, καθώς είχε καταφέρει να μπλοκάρει τον Ζορζίνιο και η Ιταλία έμοιαζε κομμένη στα δύο με τους Ινσίνιε, Κιέζα και Ιμόμπιλε να τροφοδούνται ελάχιστα.

Στο 12′ είχαμε την πρώτη υποψία φάσης, αλλά ο Ογιαρθάμπαλ κατάφερε να χάσει το κοντρόλ κι ενώ έβγαινε μόνος του απέναντι από τον Ντοναρούμα. Ο Ιταλός πορτιέρο χρειάστηκε για πρώτη φορά να επέμβει στο 25′ όταν ο Όλμο κέρδισε μια κόντραρε και σούταρε από το ύψος του πέναλτι αλλά ο νεοαποκτηθείς άσος της Μίλαν έδιωξε εντυπωσιακά.

Από εκείνο το σημείο μέχρι το 45′ είχαμε ένα 20λεπτο χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον, με τον Έμερσον στην τελευταία φάση να φεύγει στην πλάτη του Αθπιλικουέτα, όμως από πλάγια θέση σημάδεψε το δοκάρι του Σιμόν για να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του Μπριχ.

Άλλο ματς στο 2ο ημίχρονο
Επιστρέφοντας οι δύο ομάδες στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ είδαμε ένα άλλο παιχνίδι. Πολύ πιο γρήγορο, πιο θεαματικό, στα… στάνταρντς που είχαμε συνηθίσει το φετινό Euro. Από τις 2 τελικές σε 45 λεπτά, είχαμε 4 μέσα σε 15′ με την τελευταία να είναι και το γκολ του Κιέζα.

Οι Ισπανοί μπήκαν και πάλι καλύτερα, απείλησαν με τον Μπουσκέτς να στέλνει τη μπάλα εκατοστά πάνω από το δοκάρι των Ιταλών, οι οποίοι πλέον έψαχναν να χτυπήσουν στην κόντρα καθώς έβλεπαν ότι είχαν πλέον τους χώρους…

Και το έκαναν στο 60′ όταν ο Ντοναρούμα έβγαλε την σκουάντρα ατζούρα ταχύτατα στην κόντρα κι ο Κιέζα πήρε το ριμπάουντ από την προβολή του Λαπόρτ στον Ιμόμπιλε στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα με απίθανο πλασέ!

Το γκολ ήταν ένα σοκ για τους Ισπανούς που ένιωθαν ότι ήταν καλύτεροι με τον Λουίς Ενρίκε να τραβάει τα μαλλιά του στο 65′ όταν ο Κόκε έδωσε έτοιμο γκολ στον Ογιαρθάμπαλ που εντελώς μόνος του απέναντι από τον Ντοναρούμα δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ!

Ο τεχνικός των Ισπανών έριξε στο ματς διαδοχικα Μοράτα, Μορένο αυξάνοντας την πίεση του προς την ιταλική άμυνα. Κι ενώ έτσι όπως κυλούσε το ματς φαινόταν πιο πιθανό να γίνει το 2-0 καθώς οι Ιταλοί έβρισκαν πλέον ακόμη μεγαλύτερους χώρους, στο 80′ ήρθε η ισοφάριση!

Ο Μοράτα βρήκε… αεροδιάδρομο στον άξονα, άλλαξε γρήγορα τη μπάλα με τον Όλμο που του έδωσε την ασίστ κι αυτή τη φορά ο Ισπανός φορ δεν αστόχησε φέρνοντας το ματς και πάλι στην ισορροπία!

Μάλιστα οι Ισπανοί μετά το γκολ έδειχναν να πιστεύουν περισσότερο στην ολική ανατροπή χωρίς όμως να έχουν ξεκάθαρη φάση, όπως κι οι Ιταλοί για να οδηγηθεί το ματς στην παράταση…

Στο έξτρα ημίωρο και πάλι οι Ίβηρες ήταν ανώτεροι και γενικά έδειχναν πιο φρέσκοι, έχοντας δύο επικίνδυνες στιγμές, ωστόσο οι Ιταλοί παίζοντας επιφυλακτικά κατάφεραν να αποφύγουν τους όποιους κινδύνους και να οδηγήσουν το ματς στην παράταση.

Εκεί η Ισπανία με το… καλημέρα πήρε το προβάδισμα καθώς ο Σιμόν έβγαλε την εκτέλεση του Λοκατέλι, αλλά ο Όλμο το πέταξε στα σκουπίδια στέλνοντας τη μπάλα στην κερκίδα, για να ακολουθήσουν από δύο εύστοχα για κάθε ομάδα.

Ο Μπερναρντέσκι έδωσε το προβάδισμα στους Ιταλούς (3-2) κι αμέσως μετά ο Αλβάρο Μοράτα από… ωραίος έγινε μοιραίος καθώς ο Ντοναρούμα έπεσε σωστά και έδιωξε την εκτέλεση του. Ο σπεσιαλίστας Ζορζίνιο είχε πλέον την τύχη του αγώνα στα πόδια του και ξεγελώντας στον Σιμόν έδωσε τέλος στο θρίλερ χαρίζοντας την πρόκριση στην Ιταλία που περιμένει να μάθει ποια από τις Αγγλία, Δανία θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Κυριακής.

Αναλυτικά η εκτέλεση των πέναλτι
Λοκατέλι 0-0 απόκρουση
Ντάνι Ολμο 0-0 άουτ
Μπελότι 1-0
Μορένο 1-1
Μπονούτσι 2-1
Τιάγκο 2-2
Μπερναρντέσκι 3-2
Μοράτα 3-2 απόκρουση
Ζορζίνιο 4-2

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εμερσον (74′ Τολόι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (73′ Πεσίνα), Μπαρέλα (85′ Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Ινσίνιε (85′ Μπελότι), Κιέζα (106′ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (62′ Μπεράρντι)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Ερικ Γκαρθία (109′ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Αθπιλικουέτα (85′ Γιορέντε), Ζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς (106′ Τιάγκο), Πέδρι, Κόκε (70′ Ρόδρι), Ντάνι Όλμο, Φεράν Τόρες (62′ Μοράτα), Ογιαρθάμπαλ (70′ Ζεράρδ Μορένο).

protothema.gr