Eurobasket 2022: Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο επίγονος του Νίκου Γκάλη – Ποιο ιστορικό ρεκόρ του «γκάνγκστερ» κυνηγάει ο Greek Freak
1 year, 6 months ago
6

Μπορεί να έχουν περάσει 35 χρόνια και τέσσερις μήνες από το έπος του 87, όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά «σόκαραν» ολόκληρη την Ευρώπη κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ, ωστόσο οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της «επίσημης αγαπημένης» στο παρκέ του Mediolanum Forum μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε ξανά.

Τότε ήταν ο Γκάλης που φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια και τώρα ήρθε η σειρά του επίγονού του Γιάννη Αντετοκούνμπο να επαναλάβει τα ίδια κατορθώματα. Ο «γκάνγκστερ» που έγινε ο πρώτος Έλληνας που εισήληθε στο Hall of Fame το 1987 ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 37,6 πόντους.

Πιο συγκεκριμένα είχε σημειώσει 44 απέναντι στη Ρουμανία και την Γιουγκοσλαβία, 35 και 31 στις ήττες με Ισπανία και Σοβιετική Ένωση, 34 στη Γαλλία, 38 στον κρίσιμο προημιτελικό με την Ιταλία, όταν είπε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη, 30 στον ημιτελικό με την Γιουγκοσλαβία και 40 στον τελικό με την Σοβιετική Ένωση.

Nick Galis ● Eurobasket 1987 MVP ● Full Highlightss

Από την πλευρά του ο Greek Freak μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί στα τρία από τέσσερα παιχνίδια των ομίλια και έχει σημειώσει 93 πόντους (31 μ.ο ανά παιχνίδι). Πιο συγκεκριμένα απέναντι στην Κροατία είχε  27 πόντους (9/20 δίποντα, 9/11 βολές, 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ), στο παιχνίδι με την Ιταλία σημείωσε 25 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα, ενώ στον αγώνα με την Ουκρανία ξεπέρασε τους 40 πόντους. Πιο συγκεκριμένα η στατιστική του έγραψε 41 πόντους, με 13/16 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 15/18 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη και 1 κλέψιμο, πετυχαίνοντας νέο προσωπικό ρεκόρ όσον αφορά το σκοράρισμα.
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ο Greek Freak έχει βάλει πλώρη να γίνει ο δεύτερος Έλληνας που θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα του πρώτου σκόρερ σε τελική φάση του Eurobasket. Οι μοναδικοί παίκτες που φαντάζουν ικανοί  για να τον απειλήσουν δεν είναι όπως θα περίμενε κανείς ούτε ο Λούκα Ντόντσιτς, ούτε ο Νίκολα Γιόκιτς αλλά ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ και ο Λόρι Μάρκανεν.

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Βουλγαρία και η Φινλανδία να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται αλλά και οι δύο παίκτες να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στο σκοράρισμα.

Στο προηγούμενο EuroBasket πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Γκόραν Ντράγκιτς με 24.3 πόντους. Σημειώνεται πως ο Ραντιβόι Κόρατς και ο Νίκος Γκάλης είναι οι μοναδικοί με τέσσερις τίτλους ενώ ο Ντιρκ Νοβίτσκ και ο Πάου Γκασόλ ακολουθούν με τρεις.

Οι 10 πρώτοι σκόρερ του EuroBasket μετά την ολοκλήρωσε της 4ης αγωνιστικής:

Παίκτης Εθνική Πόντοι ανά αγώνα
Γ. Αντετοκούνμπο Ελλάδα 31
Σ. Βεζένκοβ Βουλγαρία 27
Λ. Μάρκανεν Φινλανδία 25.5
Λ. Ντόντσιτς Σλοβενία 21.5

Τ. Μούσα Βοσνία 21.3
Ν. Γιόκιτς Σερβία 19.8
Γ. Βαλαντσιούνας Λιθουανία 19.8
Σ. Φοντέκιο Ιταλία 19.5
Α. Σενγκούν Τουρκία 19.3
Σ. Μίχαϊλιουκ Ουκρανία 19

protothema.gr