Φασούλας : Μόνο σε Μπανανία έρχεται μία φορά το χρόνο ο προπονητής της Εθνικής
3 years, 9 days ago
6

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας μπάσκετ το 1987 και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, Παναγιώτης Φασούλας, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον OVER FM.

Ο πρώην δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις εκλογές, στις σχέσεις του με την τωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, την οποία υπηρέτησε με τεράστια επιτυχία, αλλά και για μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League.

Για τη διαφορά με τις προηγούμενες εκλογές όπου είχε λάβει μέρος:

Το μπάσκετ είναι κάτι που το ξέρω πολύ καλά. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες εκλογές που έλαβα μέρος. Δεν είναι το ίδιο να έχεις μπροστά σου έναν οργανισμό με πολλούς υπαλλήλους, με πολλά χρέη και να μην ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Εδώ ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό με σωστές πολιτικές αποφάσεις. Δεν έχω καμία εικόνα για το τι θα παραλάβει όποιος κερδίσει.

Για τη σχέση του με την τωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας:

Δε συνέβη κάτι. Δεν απέκτησα ξαφνικά εχθρικές σχέσεις με τη διοίκηση. Δεν ακυρώνω την ιστορία της διοίκησης, αλλά δεν μπορώ να μην πω πως τα τελευταία χρονιά δεν πάει μπροστά. Όταν βλέπεις μια απαξίωση, λες ναι, θα φύγω, να προσπαθήσω κάτι καλύτερο για το μπάσκετ.

Η σχέση τους είναι γραφειοκρατική με την πολιτεία και είναι η ίδια με αυτήν που είχαν το 1970. Όταν τελειώσει η γραφειοκρατία θα γίνονται όλα με μεγαλύτερη διαφάνεια. Όλα γίνονται με χαρτάκια. Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Τα τελευταία χρονιά δεν υπάρχει τίποτα καινοτόμο. Μόνο κόντρες απέναντι σε όλους. Δεν προσπαθούμε να σώσουμε την πατρίδα από τους κακούς που έρχονται.

Για τη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στις επαρχιακές ομάδες και τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα:

Εμείς θέλουμε να περιορίσουμε τις μεταγραφές, γιατί κάθε καλοκαίρι γίνεται παιδομάζωμα. Έτσι, δεν αφήνουμε την επαρχία να ελπίζει σε μια καλή φουρνιά. Εμείς το λέμε αυτό γιατί ξέρουμε ότι οι μεγάλοι παίκτες δεν βγαίνουν από τα μεγάλα κλαμπ, αλλά από τις μικρότερες ομάδες.

Θέλουμε να μεγαλώσουμε το αναπτυξιακό κομμάτι. Πρέπει να υπάρχει κίνητρο να παίζουν. Πρέπει να βρούμε στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα έναν τρόπο να πληρώνουμε τους προπονητές. Δεν γίνεται έτσι στον αναπτυξιακό αθλητισμό και δεν γινόταν ποτέ.

Για τις επερχόμενες εκλογές:

Δεν είναι μια εκλογική διαδικασία που δεν μπορεί να έχει κάποιος άποψη για το ποιος θα κερδίσει. Εγώ αποφεύγω πάντα τις υπερφίαλες δηλώσεις και δεν είμαι αυτός που βγάζει ποσοστά. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός γι’ αυτό που παρουσιάζουμε. Γιατί αυτό που παρουσιάζουμε είναι μπασκετικό. Προσπαθώ να κρατάω ένα πιο ήπιο κλίμα. Εμείς είμαστε 25 υποψήφιοι που έχουμε περάσει από όλα τα φάσματα του αθλητισμού.

Έχουμε τα πάντα. Το κυριότερο που έχουμε είναι το μπάσκετ. Ό,τι έχουμε κάνει στη ζωή μας είναι μέσω του μπάσκετ. Και συμφωνούμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι πάνω από εμάς. Τα τονίζω αυτά για τους δικούς μου ανθρώπους. Αν, όπως λέει η προηγούμενη διοίκηση, οι αθλητές είναι ακατάλληλοι να διοικήσουν, ας μας πει ο πρόεδρος σε τι επίπεδο έχει παίξει ο ίδιος μπάσκετ.

Για τους διαιτητές:

Οι διαιτητές θα κρίνονται από τους παρατηρητές και όχι από αυτούς που θα τους ορίζουν. Θα βαθμολογούνται και από τους προπονητές. Και αναλόγως της βαθμολογίας θα πέφτουν κατηγορία ή θα ανεβαίνουν. Έτσι θα παίζουν για τους εαυτούς τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν και αυτοί καριέρα. Όχι μόνο οι μπασκετμπολίστες και οι προπονητές.

Για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν για την υποψηφιότητά του:

Είμαι η μόνη δημοσιότητα που λοιδορείται. Λες και δεν έχω παίξει 250 ματς για την Εθνική, λες και δεν είμαι στο Hall Of Fame . Είμαι ο μόνος όπως λένε που δεν μπορεί να βοηθήσει την ομοσπονδία, ενώ οι άλλοι μπορούν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν φίλαθλοι που θα κάτσουν να ασχοληθούν με εμένα που βάζω υποψηφιότητα.

Δεν έχω προκαλέσει ποτέ. Έχω μια πορεία εντελώς διάφανη. Δε θεωρώ ότι είμαι άγγελος. Έχω κάνει και εγώ τα πράγματα που έχω κάνει σαν αθλητής. Άλλα δεν είναι σωστό να με δείχνουν με το δάχτυλο. Για οποιονδήποτε άνθρωπο.

Για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια:

Μόνο φίλους έχουν μόνο οι σκύλοι. Εγώ δεν έχω πάντα δίκιο σε αυτό που λέω. Μπορώ να το δεχθώ αυτό. Είναι γεγονός ότι όταν έχεις μια ζωή έντονη θα έχεις και εχθρούς. Είναι λογικό. Καλό είναι όταν κάποιος έχει άποψη να τη λέει. Θεωρώ ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της ευπρέπειας. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Έτσι δίνονται οι λύσεις και βρίσκονται τα λάθη.

Για το μέλλον της Εθνικής ομάδας και το ποιος θα είναι ο προπονητής της:

Δεν έχω ιδέα. Όταν προσελήφθη ο Πιτίνο, ήμουν αισιόδοξος. Δεν μπορώ να ακυρώσω το όνομα ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει τόσα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Σαν motivator θα ήταν ό,τι πρέπει στους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας. Δεν ξέρω, όμως, τόσο καιρό αν έχει δει τους παίκτες, αν τους παρακολουθεί, αν ξέρει ποιους θα καλέσει. Πραγματικά δεν ξέρω. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιεστικό μαζί με το Προολυμπιακό.

Θα γίνει το Προολυμπιακό; Θα έρθει ο Αντετοκούνμπο; Έχουμε πολύ καλούς προπονητές στην Ελλάδα. Είτε στο ελληνικό πρωτάθλημα είτε στην Ευρώπη. Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο προπονητής της Εθνικής ομάδας. Νομίζω πρέπει να συζητήσουμε με όλους αυτούς τους προπονητές. Βέβαια, την επόμενη ημέρα πρέπει να μιλήσουμε και με τον Πιτίνο.

Μπορεί σε αυτήν την Μπανανία να έρχεται κάθε δύο χρόνια ο ομοσπονδιακός προπονητής και να πηγαίνει την ομάδα στα τουρνουά. Δεν είναι δικό του λάθος. Μπορεί απλά να μην του το ζήτησε κανείς. Φαντάζομαι ότι δεν είναι θέμα πλέον με τον Ολυμπιακό. Έχει εκλείψει πια, αφού δεν είναι προπονητής του Παναθηναϊκού. Και πλέον κάποιος πρέπει να απολογηθεί πέρα από τον προπονητή που έρχεται κάθε φορά. Ποιος είναι αυτός που τον έφερε; Πρέπει και αυτός να κριθεί.

Για το πρωτάθλημα της Α2 αλλά και για την Α1 γυναικών:

Πρέπει να τελειώσει η A2 για να βγει νικητής, όπως πρέπει και στις γυναίκες να τελειώσει το πρωτάθλημα. Θα έπρεπε να το έχουμε προλάβει αυτό. Διότι είμαστε ο μόνος χώρος που δεν έκανε καμία προσπάθεια για να συνεχιστεί. Σε όλους τους χώρους αθλητισμού και μη έγιναν προτάσεις. Μόνο εμείς δεν κάναμε. Και δεν είχαμε δείγματα κοροναϊού. Προφανώς και θα υπάρχουν, αλλά το ρίσκο δεν είναι μεγάλο.

Για το αν πρέπει να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην Α1:

Για μένα είναι προτεραιότητα να παίζουν όλες οι ομάδες στην Α1. Αυτό όμως είναι υπόθεση του ΕΣΑΚΕ, όχι της Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι καταρχήν όλες οι μεγάλες ομάδες πρέπει να συζητάνε. Δε γίνεται να μη συζητάνε μεταξύ τους. Θεωρώ ότι χωρίς Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν υπάρχει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Όπως και για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Έτσι είναι παντού. Όχι μόνο εδώ.

Εγώ θέλω να υπάρχει η κόντρα. Δε θέλω όμως να ξεπερνάει τα όρια. Δεν έχω καμία διάθεση να μπαίνω στο γραφείο της Ομοσπονδίας μετά από τα ντέρμπι και να θεωρούμαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα. Δύο πράγματα θέλουμε. Να φέρουμε το μπάσκετ στη δημοσιότητα, να γεμίσουμε τα γήπεδα και να ασχοληθεί και πάλι ο κόσμος. Και δεύτερον να φέρουμε την αξιοκρατία πίσω. Αν καταφέρουμε αυτά τα πράγματα, θα αφήσουμε κάτι καλό για τις επόμενες διοικήσεις.

in.gr