Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το «χρυσάφι» στο ΝΒΑ και το… χρυσό με την Ελλάδα
1 year, 8 months ago
6

To super max συμβόλαιο των 228 εκατ. δολαρίων που υπέγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους billionaires ιδιοκτήτες των Μιλγουόκι Μπακς τον Δεκέμβριο του 2020 έπαψε πλέον να αποτελεί το ακριβότερο του ΝΒΑ.

Όχι όμως και ο ίδιος να θεωρείται ο πολυτιμότερος παίκτης της εθνικής Ελλάδας μπάσκετ ενόψει του προσεχούς Eurobasket 2022 (1-18/9) και των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 με Σερβία και Βέλγιο, σε Βελιγράδι και ΟΑΚΑ.

Οι προπονήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα ο ύψους 2.11 μ. διεθνής σούπερ σταρ των «ελαφιών» με τον μικρό αδερφό του, Άλεξ, φορώντας την εμφάνιση της «επίσημης αγαπημένης» των Ελλήνων φιλάθλων πριν από την ενσωμάτωση του στην προετοιμασία της (αυτή ξεκίνησε 1/8), ξεσήκωσαν μέχρι και τον… μεγάλο αντίπαλο του στα αμερικανικά παρκέ, King Λεμπρόν Τζέιμς ο οποίος επιδοκίμασε την σχετική ανάρτηση με την φωτογραφία του Greek Freak στα Social Media με «φλόγες».

Όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της «Μέκκας του μπάσκετ» -με βάση την συμφωνία της λίγκας τους με την FIBA- μπαίνουν όλοι με μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών στο κανονικό πρόγραμμα των εθνικών ομάδων. Και σίγουρα ο Γιάννης, αυτή την στιγμή δεν έχει τα λεφτά καθόλου στο μυαλό του…

Διότι, αν στο κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα του κόσμου κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια κάθε αγωνιστική περίοδο από το συμβόλαιο του με τους Μπακς (κοντά 40 εκατ. δολάρια, φέτος και άλλα τόσα περίπου από χορηγούς και εμπορικά deals), η σχέση του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του είναι καθαρά ερασιτεχνική – και συναισθηματική.

«Ο μόνος τρόπος για να κάνεις σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις», έγραψε σε μια από τις σελίδες του ο 27χρονος NBAer της «γαλανόλευκης».

Με κόουτς τον Δημήτρη Ιτούδη, ο MVP των Μπακς δηλώνει αποφασισμένος να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάκτηση ενός μεταλλίου από την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, από το 2009!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πριν από το ευρωπαϊκό «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου δύο φιλικά με την Ισπανία. Ένα στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και ένα στη Μαδρίτη, ενώ 17-19 Αυγούστου θα διεξαχθεί στο τουρνουά Ακρόπολις, στο οποίο θα λάβουν μέρος η Γεωργία, η Πολωνία κι η Τουρκία.

Οι 12 κροίσοι των παρκέ

Στην «βιομηχανία του μπάσκετ» που ονομάζεται ΝΒΑ και οδηγήθηκε σε μια πλήρη επανεκκίνηση μετά από μια διετία πανδημίας, με ό,τι επιπτώσεις επέφερε στα έσοδά της, τα συμβόλαια των σταρ της γίνονται όλο και μεγαλύτερα – και πιο εντυπωσιακά.

Το ανώτατο όριο μισθών (salary cap) αυξάνεται για τις ομάδες και πιθανότατα θα συνεχίσει ακόμα περισσότερο με μια νέα τηλεοπτική συμφωνία να βρίσκεται ήδη στον ορίζοντα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και τα media στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μοιραία, την ίδια τάση ακολουθούν και οι «χρυσές» συμφωνίες των καλαθοσφαιριστών του ΝΒΑ με τους εργοδότες τους. Απόδειξη, ότι ενώ πριν από 2 χρόνια υπήρχαν μόνο 4 παίκτες με συμβόλαια αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων (οι Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Ράσελ Γουέστμπρουκ, Γιάννης Αντετοκούνμπο) τώρα πλησιάζοντας προς την έναρξη της σεζόν 2022-23 ο αριθμός τους… τριπλασιάστηκε σε 12!

Μάλιστα, στην λίστα που δημοσιεύεται δεν υπολογίζεται ο Χάρντεν, καθώς το δικό του συμβόλαιο των 200 εκατ. ευρώ έχει λήξει…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα 228 εκατ. δολάρια (αποδοχές 5ετίας) έπεσε στην 3η θέση της κατάταξης των… κροίσων του ΝΒΑ, πίσω από τον νέο ρέκορντμαν Νίκολα Γιόκιτς που υπέγραψε το πιο μεγάλο συμβόλαιο στην ιστορία του αμερικανικού μπάσκετ, αλλά και από τον Μπράντλεϊ Μπιλ.

Για τους «12» δεν λείπουν οι ατομικές διακρίσεις, ωστόσο πρωταθλητές από τους πιο πλουσιοπάροχα αμειβομένους «αστέρες» των καλαθιών έχουν αναδειχθεί μόνο 2: ο Αντετοκούνμπο και ο top σκόρερ Κάρι!

Τα 12 ενεργά συμβόλαια συνολικής αξίας + 200 εκατ. δολάρια στο ΝΒΑ για την περίοδο 2022-23 και οι δικαιούχοι τους:

(Όνομα παίκτη, χώρα, ηλικία, θέση, ομάδα, διάρκεια συμφωνίας, αποδοχές)

1. Νίκολα Γιόκιτς, Σερβία, 27, Center (Ντένβερ Νάγκετς): 5 χρόνια, 269 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 2x MVP, 4x All-Star, 4x All-NBA, Τίτλοι: –

2. Μπράντλεϊ Μπιλ, ΗΠΑ, 29, Shooting guard (Γουάσινγκτον Γουίζαρντς): 5 χρόνια, 251 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 3x All-Star, 1x All-NBA, Τίτλοι: –

3. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ελλάδα, 27, Guard/ forward (Μιλγουόκι Μπακς): 5 χρόνια, 228 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 2x MVP, Defensive Player of the Year, 6x All-Star, 6x All-NBA, Most Improved, Τίτλοι: 1

4. Ντέβιν Μπούκερ, ΗΠΑ, 25, Shooting guard (Φοίνιξ Σανς): 4 χρόνια, 224 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 3x All-Star, 1x All-NBA, Τίτλοι: –

5. Καρλ-Άντονι Τάουνς, Δομινικανή Δημ.-ΗΠΑ, 26, Power forward/Center
(Μινεσότα Τίμπεργουλβς): 4 χρόνια, 224 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 3x All-Star, 2x All-NBA, Rookie of the Year, Τίτλοι:-

6. Στεφ Κάρι, ΗΠΑ, 33, Point guard (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς): 4 χρόνια, 215 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 2x MVP, 8x All-Star, 8x All-NBA, Τίτλοι: 4

7. Λούκα Ντόνσιτς, Σλοβενία, 23, Guard (Ντάλας Μάβερικς): 5 χρόνια, 215 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 3x All-Star, 3x All-NBA, Rookie of the Year, Τίτλοι:-

8. Ζακ Λαβίν, ΗΠΑ, 27, Shooting guard/Smal forward (Σικάγο Μπουλς): 5 χρόνια, 215 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 2x All-Star, Τίτλοι: –

9. Τράε Γιανγκ, ΗΠΑ, 23, Point Guard (Ατλάντα Χοκς): 5 χρόνια, 215 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 2x All-Star, 1x All-NBA, Τίτλοι: –

10. Tζοέλ Εμπίντ, Καμερούν-Γαλλία, 28, Center (Φιλαδέλφεια 76ers): 4 χρόνια, 208 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 5x All-Star, 4x All-NBA, Τίτλοι:-

11. Ράσελ Γουέστμπρουκ, ΗΠΑ, 33, Guard (Λος Άντζελες Λέικερς): 5 χρόνια, 206 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 1x MVP, 9x All-Star, 9x All-NBA, Τίτλοι: –

12. Ρουντί Γκομπέρ, Γαλλία, 30, Center (Μινεσότα Τίμπεργουλβς): 5 χρόνια, 205 εκατ. δολ.
Διακρίσεις: 3x De

protothema.gr