Η… κατάρα που κυνηγάει τον Τσιτσιπά
2 years, 7 months ago
6

Στη Νέα Υόρκη και στο USTA Billie Jean King National Tennis Center θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα τις επόμενες εβδομάδες, με το US Open να μαζεύει τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκοσμίου τένις. Ανάμεσά τους ο Στέφανος Τσιτσιπά και η Μαρία Σάκκαρη.

Ο Ελληνας τενίστας ρίχνεται στη μάχη του τέταρτου και τελευταίου Grand Slam της φετινής σεζόν, έχοντας τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλο τενίστα και τενίστρια μέσα στο 2021. Ο Τσιτσιπάς έχει παίξει σε 62 παιχνίδια και έχει απολογισμό 48-14, ενώ την πρώτη πεντάδα με τις περισσότερες νίκες στη φετινή σεζόν συμπληρώνουν οι Αντρέι Ρούμπλεφ με 48-14, Κάμερον Νόρι με 41-18, Ασλεϊ Μπάρτι με 40-7 και Ντανίλ Μεντβέντεφ με 40-10.

Στα δύο τουρνουά προετοιμασίας που αγωνίστηκε, ενόψει του US Open, ο συμπατριώτης μας έφτασε σε ισάριθμους ημιτελικούς, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Αρχικά, στο Rogers Cup απέκλεισε τους Ούμπερτ (2-1), Κατσάνοφ (2-0) και Ρουντ (2-0), ενώ ηττήθηκε στους «4» από τον Οπέλκα με 2-1 σετ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στο Σινσινάτι, με τον Ελληνα τενίστα να φτάνει ξανά μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μέχρι να φτάσει στα ημιτελικά απέκλεισε τους Κόρντα (2-0), Σονέγκο (2-1) και Αλιασίμ (2-1), αλλά ένα βήμα πριν τον τελικό ηττήθηκε από τον Ζβέρεφ με 2-1 σετ. Μέσα σε 11 μέρες ο Ελληνας τενίστας έδωσε οκτώ παιχνίδια, έχοντας ρεκόρ 6 νίκες και 2 ήττες, με 14-6 σετ.

Ο 23χρονος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με στόχο να… σπάσει την κατάρα. Η καλύτερη επίδοσή του στο αμερικάνικο όπεν είναι ο 3ος γύρος, στον οποίο βρέθηκε πέρσι. Στις άλλες τρεις συμμετοχές του, ηττήθηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο το 2017, στον δεύτερο γύρο του κυρίως ταμπλό το 2018 και στον πρώτο γύρο το 2019. Είναι το μοναδικό Grand Slam που δεν τα πηγαίνει καλά, παρότι στην καριέρα του έχει πετύχει μεγάλες νίκες σε παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν σε σκληρή επιφάνεια.

Στο Αυστραλιανό Οπεν έχει βρεθεί δύο φορές στα ημιτελικά. Το 2019 και φέτος. Στο Ρολάν Γκαρός είχε βρεθεί πέρσι στα ημιτελικά και φέτος αγωνίστηκε στον τελικό απέναντι στον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς. Μάλιστα προηγήθηκε με 2-0 σετ, προτού ηττηθεί από το Νο.1 του κόσμου. Ακόμα και στο Γουίμπλεντον, όπου παραδοσιακά δυσκολεύεται, έχει βρεθεί στον τέταρτο γύρο, το 2018. Στο US Open δεν έχει περάσει ποτέ τον τρίτο γύρο.

Το 2017 ξεκίνησε από τα προκριματικά και στους πρώτους δύο γύρους απέκλεισε τους Ντι Γου και Ματέο Μπερετίνι. Στον τρίτο προκριματικό γύρο βρέθηκε απέναντι στον πολύπειρο Νίκολας Μαού, με τον Γάλλο να αποκλείει τον Στέφανο και να παίρνει εκείνος το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό του US Open.

Το 2018 βρέθηκε απευθείας στο κυρίως ταμπλό. Στον πρώτο γύρο επικράτησε εύκολα του Ισπανού, Τόμι Ρομπρέδο στα τρία σετ, αλλά στον δεύτερο έπεσε πάνω στον Ρώσο, Ντανίλ Μεντβέντεφ, με τον Ελληνα τενίστα να γνωρίζει την ήττα και τον αποκλεισμό στα 4 σετ.

Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να κάνει μια καλή πορεία. Ο συμπατριώτης μας στον πρώτο γύρο κληρώθηκε με τον Ρούμπλεφ, με τον Ρώσο να κερδίζει στα τέσσερα σετ, μετά από μία μάχη που διήρκησε 3 και πλέον ώρες.

Πέρσι, παρά την πανδημία και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετείχε στο US Open, με τον Ελληνα τενίστα να φτάνει μέχρι τον τρίτο γύρο. Στον πρώτο γύρο ο συμπατριώτης μας απέκλεισε τον Αλμπέρτο Ράμος Βινιόλας και στον δεύτερο γύρο τον Μαξίμ Κρεσί. Στον τρίτο γύρο βρέθηκε απέναντι στον Μπόρνα Τσόριτς.

Ο Στέφανος προηγήθηκε με 2-1 σετ και στο τέταρτο με 5-1 games, αλλά δεν κατάφερε να το κλείσει και το πλήρωσε ακριβά. Ο Κροάτης γύρισε το παιχνίδι και ο Τσιτσιπάς γνώρισε έναν οδυνηρό αποκλεισμό. Έναν αποκλεισμό που του στοίχισε πάρα πολύ στην αυτοπεποίθησή του, αλλά τον βοήθησε να βελτιωθεί και να παρουσιαστεί καλύτερος στη φετινή σεζόν.

Ο Ελληνας τενίστας θέλει φέτος να… σπάσει την κατάρα. Να προχωρήσει στο US Open και να φτάσει πιο μακριά από κάθε άλλη φορά. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Μαζί με τον Τζόκοβιτς και τον Μεντβέντεφ, αφού οι… παραδοσιακές δυνάμεις, Φέντερερ και Ναδάλ, λείπουν από το τουρνουά.

Είναι η μεγάλη του ευκαιρία. Το γνωρίζει και ο ίδιος. Το πιστεύει. Εχει το ταλέντο και πιστεύει στις δυνατότητές του. Μπορεί να κοντράρει ακόμα και τον Τζόκοβιτς. Το έδειξε στο Παρίσι. Μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να αποφύγει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν…

 

in.gr