Μαραθώνιος ανδρών – Δεύτερο σερί χρυσό ο Κιπτσόγκε
2 years, 7 months ago
6

Μετά το Ρίο, ο θρυλικός Έλιουντ Κιπτσόγκε από την Κένυα θριάμβευσε και στο μαραθώνιο ανδρών του ολυμπιακού τουρνουά στίβου των Αγώνων του Τόκιο, κατακτώντας το δεύτερο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και επιβεβαιώνοντας πως είναι ο μεγάλος «βασιλιάς» του δρομικού κινήματος.

Ο 36χρονος πρωταθλητής ολοκλήρωσε την κούρσα των 42 χιλιομέτρων και των 195 μέτρων ως το Sapporo Odori Park σε 2:08:38, κάνοντας… περίπατο μετά το 30ό χιλιόμετρο, όταν κι «άνοιξε» πλέον το ρυθμό του, παρά την αφόρητη ζέστη (32 βαθμούς Κελσίου) και τη μεγάλη υγρασία (73%).

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο ολλανδός Αμπντί Ναγκέγιε (2:09:58), ο οποίος έδινε… κουράγιο στα τελευταία μέτρα της κούρσας στο φίλο του Μπασίρ Αμπντί, που έτρεξε με τα χρώματα του Βελγίου (2:10:00), για να προσπεράσει τον Λόρενς Τσερόνο από την Κένυα, όπως και έγινε στο φινάλε.

Ο μεγάλος «φιλόσοφος» του μαραθωνίου -όπως είναι και το προσωνύμιο που τον συνοδεύει εδώ και χρόνια- δεν άφησε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στις μεγάλες αποστάσεις.

Ξεκίνησε διατηρώντας ένα λίγο πιο χαμηλό τέμπο στα πρώτα 20 χιλιόμετρα, αλλά πάντα διατηρούσε τη θέση του μέσα στην πρώτη οκτάδα, με τους Τσερόνο (Κένυα) και Ρουπ (ΗΠΑ) να οδηγούν για λίγο την κούρσα στο ξεκίνημα.

Μετά το 30ό χιλιόμετρο ανέβασε προοδευτικά το ρυθμό του, προσπέρασε με άνεση τους υπόλοιπους αθλητές και απέκτησε προβάδισμα άνω του ενός λεπτού και τερμάτισε με τον τρίτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων, κατεβάζοντας κατά 6 δευτερόλεπτα τη δική του επίδοση από τους Αγώνες του Ρίο (2:08:44).

Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιο για τον Κιπτσόγκε μετά το χρυσό στο μαραθώνιο του 2016, το αργυρό στα 5.000 μέτρα στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και το χάλκινο στα 5.000 μέτρα το 2004 στην Αθήνα, βάζοντας το όνομά του για πάντα ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών στα δρομικά αγωνίσματα.

Από τους συνολικά 106 συμμετασχόντες στη διαδρομή του μαραθωνίου, ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι 76, ενώ δεν τερμάτισαν οι 30.

Η απονομή των μεταλλίων στο τελευταίο αγώνισμα του στίβου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

in.gr