Μουντιάλ – Αυτοί είναι οι 11 ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης που δεν έχουν σηκώσει ποτέ το τρόπαιο Από τον Λιονέλ Μέσι στον Μισέλ Πλατινί
1 year, 4 months ago
6

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το οποίο μετά το 1978 καθιερώθηκε ως Μουντιάλ. Το Κατάρ υποδέχεται τις 32 ομάδες και στις 18 Δεκεμβρίου θα ξέρουμε εκείνη που θα ανέβει στο θρόνο!

Θα είναι για 6η φορά η Βραζιλία ή για 3η η Αργεντινή; Μήπως για πρώτη φορά η Πορτογαλία του Ρονάλντο ή για 3η η Γαλλία του Εμπαπέ; Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα συμμετάσχουν 831 ποδοσφαιριστές.

Κάποιοι εξ’ αυτών θα παίξουν για πρώτη φορά. Υπάρχουν και δυο που θα αγωνιστούν για 5η και θα ισοφαρίσουν το σχετικό ρεκόρ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος και ο Αργεντίνος ξέρουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτοί έχουν μια ευκαιρία ακόμη ενώ άλλοι παικταράδες του παρελθόντος δεν έχουν πλέον αφού έχουν αποσυρθεί. Η λίστα με τους τεράστιους ποδοσφαιριστές που δεν σήκωσαν το “Ζιλ Ριμέ” είναι μεγάλη αλλά επιλέξαμε μια ενδεκάδα από αυτούς.

Αφήσαμε εκτός αυτής παίκτες όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Γουεά, ο Σούστερ, ο Ματσόλα, ο Καντονά, ο Ντι Στέφανο, ο Γκιγκς, ο Γκούλιτ, ο Καν, ο Ρας, ο Ούουεν, ο Γκασκόιν, ο Φίγκο, ο Μπάτζιο και αρκετοί άλλοι…

Κάποιοι από αυτούς όπως ο Γουεά, ο Ρας, ο Ντι Στέφανο δεν έπαιξαν ποτέ.

Οι ένδεκα ποδοσφαιριστές που δεν κέρδισαν την κούπα

1. Λιονέλ Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι ξεκίνησε το 2006 και το 2022 θα παίξει για 5η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν και έχει 7 “Χρυσές Μπάλες” δεν έχει κερδίσει ποτέ το Μουντιάλ ενώ ο “αντίζηλος” του ο Ντιέγκο Μαραντόνα το πήρε το 1986 στο Μεξικό.

Ο “Λίο” οδήγησε το 2014 την Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Βραζιλία) αλλά η Γερμανία με γκολ του Γκέτσε κέρδισε το τρόπαιο.

2. Κριστιάνο Ρονάλντο

O Κριστιάνο Ρονάλντο έχει στην κατοχή του πέντε «Χρυσές Μπάλες» αλλά δεν τα έχει καταφέρει σε Μουντιάλ. Με την Πορτογαλία κέρδισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2016 με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος αλλά σε Μουντιάλ η κορυφαία του στιγμή ήταν το 2006.

Δύο χρόνια μετά από τον χαμένο τελικό του Euro 2004 από την Ελλάδα η Πορτογαλία φτάνει στον μικρό τελικό του Μουντιάλ και εκεί χάνει με 3-1 από τη Γερμανία και μένει με την 4η θέση.

3. Γιόχαν Κρόιφ

O «Ιπτάμενος Ολλανδός» είναι για πολλούς ο πλέον εγκεφαλικός παίκτης στην ιστορία του αθλήματος αλλά πέθανε χωρίς να έχει κερδίσει Μουντιάλ. Το 1974 οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά εκεί έχασε με 2-1 από την οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία.

To 1978 η Ολλανδία έφτασε και πάλι στον τελικό αλλά χωρίς τον Κρόιφ. Ο σπουδαίος άσος του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα είχε καταγγείλει πως δέχεται απειλές, η Αργεντινή είχε δικτατορία, και όταν οι συμπαίκτες του έπαιζαν στον τελικό εκείνος ήταν στο Λονδίνο για ψώνια.

Για την ιστορία η Αργεντινή του Κέμπες κέρδισε με 3-1!

4. Μισέλ Πλατινί

Με τρεις «Χρυσές Μπάλες» και ο Μισέλ Πλατινί, όπως ο Κρόιφ, αλλά χωρίς Μουντιάλ. Ο Γάλλος που έγινε και πρόεδρος στη FIFA, ως παίκτης κέρδισε το Euro 1984 αλλά δεν έφτασε ποτέ στην κορυφή σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1978 με τη Γαλλία να μένει εκτός από τη φάση των ομίλων, το 1982 έχασε στον μικρό τελικό από την Πολωνία και το 1986 η Γαλλία κέρδισε με 4-2 το Βέλγιο και κατέκτησε την 3η θέση.

5. Τζορτζ Μπεστ

Ο Τζορτζ Μπεστ έπαιξε στην εθνική ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας και ήταν άτυχος αφού δεν πήγε ποτέ σε Μουντιάλ ή Euro.

Πάλεψε για να οδηγήσει την Ιρλανδία στην “Γη της επαγγελίας” αλλά έμεινε στην ιστορία για την καριέρα και τους τίτλους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και για την εξωγηπεδική ζωή του.

6. Εουσέμπιο

Ο Εουσέμπιο γεννήθηκε στην Μοζαμβίκη αλλά έπαιξε στην εθνική Πορτογαλίας και στην Μπενφίκα. Ο “Μαύρος Πάνθηρας” έπαιξε μονάχα σε ένα Μουντιάλ, το 1966, στα γήπεδα της Αγγλίας και οδήγησε την Πορτογαλία στην 3η θέση.

Πέτυχε 9 γκολ ήταν ο πρωταγωνιστής του τουρνουά αλλά τίτλο δεν κέρδισε. Στον ημιτελικό ο Εουσέμπιο θα σκοράρει αλλά η Πορτογαλία θα χάσει με 2-1 από την Αγγλία και στον μικρό τελικό θα κερδίσει με 2-1 τη Σοβιετική Ένωση με τον ήρωα μας να σκοράρει και πάλι!

7. Λεν Γιασίν

Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κερδίσει τη “Χρυσή Μπάλα”. Έχει πάρει Euro, έχει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά δεν πήρε ποτέ το τρόπαιο του Μουντιάλ στα χέρια του. Το 1994 η FIFA τον έβαλε στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών στη διοργάνωση αλλά πέθανε χωρίς να γευτεί την χαρά της κατάκτησής του.

Το 1958 και το 1962 η Σοβιετική Ένωση έφτασε έως τα προημιτελικά, το 1966 έχασε στον μικρό τελικό από την Πορτογαλία και το 1970 ήταν στην ομάδα αλλά δεν έπαιξε και βοήθησε με τις γνώσεις του ως προπονητής στη θέση που αγάπησε!

8. Ζίκο

Τον αποκάλεσαν “Λευκό Πελέ” αλλά εκείνος σε αντίθεση με τον γνήσιο Πελέ που κέρδισε 3 φορές το Μουντιάλ δεν κατέκτησε ούτε ένα με τη Βραζιλία.

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού συμμετείχε σε 3 Μουντιάλ. Το 1978 η Βραζιλία κέρδισε την 3η θέση απέναντι στην Ιταλία και το 1982 αν και πολλοί θα πουν ότι η Βραζιλία άξιζε να πάρει την κούπα έμεινε νωρίς εκτός!

Τότε υπήρχε και 2η φάση στους ομίλους και η Βραζιλία είχε κληρωθεί με την Αργεντινή και την Ιταλία. Κέρδισε την πρώτη αλλά έχασε από τη δεύτερη η οποία πήρε και το Μουντιάλ και έμεινε εκτός τετράδας.

9. Πάολο Μαλντίνι

Τόσο αυτός όσο και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έφτασαν τόσο κοντά με την εθνική ομάδα της Ιταλίας αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο “αιώνιος” αρχηγός της Μίλαν έπαιξε στην εθνική ομάδα της Ιταλίας από το 1988 έως το 2002 και έφτασε μαζί της στον τελικό του 1994 στην Καλιφόρνια όπου και ηττήθηκε από τη Βραζιλία. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1990, η Ιταλία αν και στην έδρα της θα χάσει στον ημιτελικό της Νάπολη από την Αργεντινή του Μαραντόνα και θα μείνει εκτός τελικού.

Τελικά θα κερδίσει την 3η θέση με νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας στον μικρό τελικό.

10. Φέρεντς Πούσκας

O Φέρεντς Πούσκας έπαιξε σε Μουντιάλ με δύο εθνικές ομάδες αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την κούπα. Το 1954 ο “Καλπάζων Συνταγματάρχης” οδήγησε την Ουγγαρία στον τελικό του 1954 αλλά εκεί ηττήθηκε με 3-2 από την Δυτική Γερμανία.

Πολλά γράφτηκαν για εκείνον τον τελικό και την κατάσταση των Γερμανών αλλά η ιστορία έγραψε ότι μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, η Ουγγαρία, έχασε τον τίλο.

Το 1962 αφού έπαιζε για χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης συμμετείχε στο Μουντιάλ με την εθνική Ισπανίας.

11. Κέβιν Κίγκαν

Μετά από το 1966 η Αγγλία δεν κατάφερε να κερδίσει ξανά το Μουντιάλ. Η λίστα με τους Άγγλους που δεν πήραν το τρόπαιο είναι μεγάλη αλλά ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Κέβιν Κίγκαν.

 pronews.gr

Πήρε τη “Χρυσή Μπάλα” το 1978 και το 1979, “πέταγε” σε συλλογικό επίπεδο αλλά σε Μουντιάλ συμμετείχε μόνο το 1982. Εκεί η Αγγλία έπαιξε στη 2η φάση των ομίλων και αποκλείστηκε.