Ο κοντός που «ψήλωσε» τη Σκουάντρα Ατζούρα
2 years, 9 months ago
6

Από τους παίκτες που δεν περίμεναν οι Ιταλοί να διαπρέψουν είναι ο μικρόσωμος Ινσίνιε. Πάντοτε θεωρούσαν το ύψος του ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξή του. Οχι όμως και ο Μαντσίνι. Θρυλική έχει μείνει η ατάκα του Ντε Ρόσι προς τον προπονητή του Τζιανπιέρο Βεντούρα στη διάρκεια του αγώνα μπαράζ στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 με τη Σουηδία, όταν του είπε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή: «Βάλε τον Ινσίνιε, να νικήσουμε θέλουμε όχι να έρθουμε ισόπαλοι».

Από παρόμοια φάση ανασυγκρότησης πέρασε και η Εθνική Αγγλίας μετά την ταπεινωτική ήττα από την Ισλανδία και τον αποκλεισμό στο Euro 2016. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν διαθέτει την εμπειρία του Μαντσίνι ή άλλων προκατόχων του. Γι’ αυτό τοποθετήθηκε δίπλα του ο «επιλοχίας» Στιβ Χόλαντ που καλύπτει αυτό το κενό. Πρόκειται για έναν προπονητή που έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στην Τσέλσι και ήταν ο μοναδικός που σήκωσε ανάστημα στον Ζοζέ Μουρίνιο, γεγονός που είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον Ρόμαν Αμπραμόβιτς.

Οι επενδύσεις αποδίδουν

Οι Αγγλοι δρέπουν καρπούς από την τεράστια προσπάθεια και τα πολλά εκατομμύρια που έχουν επενδύσει (υποχρεωτικά) για τις ακαδημίες τους, αντιγράφοντας ουσιαστικά το γερμανικό μοντέλο. Πολλοί ταλαντούχοι παίκτες όπως ο Ντάκλαν Ράις, ο Μέισον Μάουντ, ο Φιλ Φόντεν και ο Μπακαγιό Σακά βρήκαν χρόνο συμμετοχής στις μεγάλες ομάδες δημιουργώντας τάση υπέρ των νεαρών Αγγλων που συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο, κι όχι άδικα.

Από τη σεζόν 2019-2020 έκαναν ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ 119 παίκτες που αναδείχτηκαν από τις ακαδημίες. Το 15% του χρόνου συμμετοχής το κατέλαβαν άγγλοι παίκτες ηλικίας μέχρι 23 ετών. Συνολικά τέσσερις από τους δέκα βασικούς σε κάθε ομάδα μπορούν να εκπροσωπήσουν την Εθνική Αγγλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στα τελευταία 12 χρόνια. Η διαδικασία ανάδειξης περιλαμβάνει 10.000 παιχνίδια σε κάθε σεζόν, μέσα από τα οποία οι νεαροί έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τα ταλέντα τους.

Ετσι, η Αγγλία κατέληξε να διαθέτει την τρίτη νεαρότερη ομάδα στο Euro με 24,8 έτη. Στο Μουντιάλ του 2018 τα Τρία Λιοντάρια έδειξαν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης χάνοντας τη συμμετοχή στον τελικό στις λεπτομέρειες. Η εμπειρία που αποκόμισαν σε συνδυασμό ότι παίζουν στην έδρα τους δημιούργησε τις συνθήκες για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Χρειάζονται όμως ένα ακόμα για να φτάσουν στην κορυφή, για πρώτη φορά σε Euro και να δικαιολογήσουν επιτέλους τον ύμνο των Τριών Λιονταριών, το διάσημο πλέον «It’s coming home».

in.gr