19 Ιουνίου: Η εορτή των Αγίων Πάντων
9 months, 9 days ago
6

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων, που φέτος εορτάζεται στις 19 Ιουνίου, είναι η τελευταία Κυριακή του «Πεντηκοσταρίου».

Με αυτήν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας τελειώνει ο κινητός κύκλος των εορτών που άρχισε από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, την αμέσως επόμενη  Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, τιμάται από την Ανατολική Εκκλησία η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων.

Την ημέρα αυτήν έχουν την ονομαστική τους εορτή όσοι και όσες τα βαφτιστικά τους ονόματα δεν έχουν αναφορά σε κάποιον άγιο με συγκεκριμένη ημέρα μνήμης.

Η πρώτη ασφαλής μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων περιλαμβάνεται σε ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μια εορτή «εις μνήμην των μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (νυν Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (νυν Ούρφα Τουρκίας).

Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535.

Τον 9ο αιώνα η εορτή των Αγίων Πάντων υιοθετήθηκε και από τη Δυτική Εκκλησία και καθιερώθηκε οριστικά από τον Πάπα Γρηγόριο Δ’ (827-844).

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Αγίων Πάντων τελείται προσκύνημα στις κατακόμβες της Μήλου, το αρχαιότερο στην Ελλάδα χριστιανικό μνημείο.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)