Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα: Δύσκολη μάχη με τις φλόγες, δεν έχει περιοριστεί η φωτιά – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά
2 years, 7 months ago
6

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη.

lampiri-axaias__1_
lampiri-axaias__2_
lampiri-axaias__3_

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλάνα της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν κάει παραπολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστιές την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης.


Στο μεταξύ αν και αρχικά το ΑΠΕ – ΜΠΕ μετέδωσε ότι είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τον διευθυντή της γέφυρας.

Πιο συγκεκριμένα σε επικοινωνία που είχε μαζί του το protothema.gr ξεκαθάρισε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα. Ωστόσο η Εθνική Οδός στην περιοχή της Ζήριας έχει κλείσει καθώς η φωτιά πέρασε και από το συγκεκριμένο σημείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

 

Εκκενώθηκαν Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι – Σε εξέλιξη η εκκένωση του Λόγγου και ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή – Μήνυμα και από το 112

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αχαΐα από τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας. Η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ. Υπενθυμίζεται πως πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή στην Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός και στο σημείο μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι εκκενώθηκαν καθώς το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ εκκενήθηκε το χωριό Λόγγος καθώς και ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή όπου διαμένουν πολλοί τουρίστες.

Μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού τα σκαφη του Λ.Σ έχουν συνδράμει μεχρι τωρα για τη μεταφορά 78 ατόμων από το ξενοδοχείο long beach στη περιοχή Λογγος και 23 ατόμων από τις περιοχές Μπούκα και Πεύκα. Όλες οι απομακρύνσεις έχουν γίνει προληπτικα. Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 4 σκαφη του Λιμενικού και έχουν απεγκλωβισει συνολικά 107 άτομα τα οποία έχουν μεταφέρει στο Αιγιο.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση του οικισμού Λόγγου Αχαΐας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

112_-_loggos_-_aigio

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Λόγγο

«Tις Καμάρες και τον Λόγγο ουσιαστικά τις χωρίζει ένα ποτάμι με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει περάσει πλέον και να καίει τα πάντα. Έρχεται στον Λόγγο η φωτιά πέρασε το ποτάμι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.  Έχουν αρχίσει να εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία και εδώ στο Λόγγο. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί δεν ξέρει τι να κάνει. Άλλοι φεύγουν και άλλοι αρνούνται να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.  Τόσα χρόνια εδώ την καταστροφή αυτή πρώτη φορά την ζούμε», τόνισε κάτοικος του Λόγγου μιλώντας στο protothema.gr

«Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τον Λόγγο. Ήρθε η αστυνομία, το λιμενικό και το φέρι μπόουτ και τους απομακρύναμε όλους με προσοχή από την θάλασσα. Κάνουμε προσπάθειες και πιστεύω ότι κάπως την έχουμε περιορίσει. Η φωτιά πέρασε από τις Καμάρες μέσα στο ποτάμι και την έχουμε περιορίσει εκεί. Πιστεύω πως δεν θα έρθει στον Λόγγο θα δούμε. Έχουμε φτιάξει μια αντιπυρική ζώνη και περιμένουμε», τόνισε από την πλευρά του στο protothema.gr ο πρόεδρος του Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος.

Πληροφορίες ότι η φωτιά πέρασε μέσα από club στο Λαμπίρι


Σημειώνεται πως επιστρατεύτηκε ένα σκάφος του λιμενικού προκειμένου να απομακρυνθεί κόσμος από εκεί. Επίσης υπήρξε επιστράτευση του φέρι μποτ Δημήτριου Σ. προκειμένου να μεταφέρει πολίτες που κινδυνεύουν από παραλίες όπου πλησιάζει η φωτιά.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr κάηκαν τέσσερα σπίτια ενώ  κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση  για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά.

Επίσης στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση λουόμενων  που βρίσκονταν στην παραλία και σε beach bar  της περιοχής προκειμένου να φύγουν από εκεί με ασφάλεια.


Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή.  Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση την ώρα που οι φλόγες έχουν πλησιάσει στο ύψος της εκκλησίας του χωριού. Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο είχε περάσει και από το Λαμπίρι.

mpouka
226178158_4164841483602175_2563347309117411000_n

Παράλληλα  στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Πιο συγκεριμένα απομακρύνθηκαν 110 παιδιά με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Πάτρα συνοδεία περιπολικών. Ακόμη ένας πολίτης μετάφερθηκε στο νοσοκομείο καθώς έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα οδηγούνται από την τροχαία προς το Αίγιο. Παράλληλα από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στο μεταξύ με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Με επείγον μήνυμα που έφθασε από το 112 στα κινητά των Αχαιών η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας επισημαίνει την ανάγκη εκκένωσης της Ζήριας, του Λαμπιρίου και των Καμαρών.

112-sms

 

Φαρμάκης: Συντονισμένη μάχη για να περιοριστούν τα μέτωπα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του, όπως σημειώνει το gnomip.gr ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με Εναέρια και επίγεια μέσα για τον περιορισμό των μετώπων. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμά της κατάσταση και να δίνει οδηγίες.

227207940_10221203105650561_3720637399693065673_n-1
227061698_10221203124531033_723100496335557376_n
229033545_10221203122050971_1016397751572948426_n