Αχιλλέας Γκίκας στον Realfm 97,8 για lockdown: Έξυπνες κινήσεις πριν πάρουμε το μεγάλο σφυρί για να σκοτώσουμε ένα μυρμήγκι
3 years, 1 month ago
6

Για τις εκτιμήσεις του αν θα υπάρξει σκληρότερο lockdown στο επόμενο διάστημα και πόσος χρόνος θα χρειαστεί στα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού για να εκτονωθεί η κατάσταση μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, θα ήταν καλύτερο να εφαρμοσθούν έξυπνες λύσεις κατά του κορονοϊού προτού περάσουν σε lockdown που είναι η “τελική μας προσφυγή”. “Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα, έχει γίνει και στην Ισπανία, και στο Βέλγιο με πολύ υψηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι ο δικός μας, επομένως αυτό που πρέπει να δούμε είναι έξυπνες λύσεις του τύπου: αύξηση τηλεργασίας, ο καινούργιος κωδικός, η μείωση της κινητικότητας, μία διαλογισμένη διαχείριση στα σχολεία. Τέτοιες έξυπνες κινήσεις μπορεί να βελτιώσουν το κλίμα χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε το μεγάλο σφυρί για να σκοτώσουμε ένα μυρμήγκι. Γιατί το lοckdown σκοτώνει τα πάντα, είναι σαν ένα μεγάλο σφυρί. Άρα λοιπόν είναι η τελική μας προσφυγή το lockdown, αλλά νομίζω αν μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με πιο έξυπνες κινήσεις θα ήταν το καλύτερο” υπογράμμισε ο κ. Γκίκας.

“Δεν είναι έκπληξη αυτό που γίνεται, είναι η φυσική πορεία μίας πανδημίας “επεσήμανε ο καθηγητής αναφερόμενος στην πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως τόνισε: “Η πανδημία εξελίσσεται έτσι, όταν χαλαρώσεις λίγο τα μέτρα και τον τρόπο που τη διαχειρίζεσαι, αυτή ξαναπαίρνει μπροστά. Κι εμείς δόξα τω Θεώ, έχουμε από τις αρχές Ιανουαρίου, ανοίξαμε τα σχολεία, ανοίξαμε το λιανεμπόρια, κάναμε και μικροεκπτώσεις στα καταστήματα, αυξήθηκε και η κινητικότητα… Πριν από λίγο άκουσα στο δελτίο σας “αυξημένη κίνηση στην Ποσειδώνος και στην Κηφισίας”. Πού είναι το lockdown αφού είναι αυξημένη η κίνηση στην Ποσειδώνος και την Κηφισίας;” αναρωτήθηκε ο καθηγητής και υπογράμμισε:

Άρα έχουμε μια μορφή περιορισμού αλλά αυτή η μορφή δεν είναι αυτήν τη στιγμή ικανοποιητική σε σχέση με τον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία .Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, ίσως πιο έξυπνους, ίσως πιο αποτελεσματικούς για να περιορίσουμε το φαινόμενο”.

“Δεν δείχνουμε τους πολίτες καθένα ξεχωριστά από μόνο του αλλά συνολικά σαν κοινωνία. Σαν κοινωνία ξέρουμε ότι μετά από έναν χρόνο υπάρχει μία κόπωση η οποία κόπωση απεικονίζεται και σ’ αυτό που συμβαίνει. Έχει χαλαρώσει η τηλεργασία, οι δραστηριότητες που άνοιξαν δημιούργησαν ένα κλικ παραπάνω στην κινητικότητα του ιού, στο τέλος ήρθε ο χιονιάς που έφερε τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι. Και όταν ερχόμαστε μέσα στο σπίτι νομίζουμε ότι αν κλειδώσουμε την πόρτα έχουμε αφήσει τον κορονοϊό απέξω. Το αντίθετο συμβαίνει. Όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας έχουμε κουβαλήσει τον κορονοϊό. Κλειδώνουμε και την πόρτα και αρχίζει ο κορονοϊός να δουλεύει στα μέλη της οικογένειας… Μέσα γίνονται όλα” τόνισε επιπλέον ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας.

enikos.gr