Αδωνις Γεωργιάδης: Ενταση με αρτοποιό για την αύξηση στην τιμή του ψωμιού
1 year, 11 months ago
6

Αιτία είναι η ακρίβεια που υπάρχει στα σιτηρά

Ενταση επικράτησε στον αέρα του ΣΚΑΙ μεταξύ ενός αρτοποιού και του Αδωνι Γεωργιάδη.

Αιτία είναι η ακρίβεια που υπάρχει στα σιτηρά και έχει ως συνέπεια την εκτίναξη της τιμής του αλευριού και κατά συνέπεια του ψωμιού.

Την ίδια εποχή πέρυσι οι αρτοποιοί αγόραζαν το αλεύρι 20 ευρώ και φέτος το πληρώνουν 39, είπε ο Μιχάλης Σέκας και κατήγγειλε πως δεν γίνονται έλεγχοι σε μεγάλες εταιρείες για αισχροκέρδεια, με τον υπουργό Ανάπτυξης να υποστηρίζει πως λέει ψέματα.

Οπως είπε ο Μιχάλης Σέκας, η τιμή του ψωμιού πήγε στο 1 ευρώ από 0,80 λεπτά και «για να είμαστε καλά επιχειρηματικά πρέπει να πουλάμε στο 1,30. Επωμιζόμαστε τις αυξήσεις για να είμαστε εδώ ζωντανοί. Το πρόβλημα είναι ζωτικό και λυνόταν εύκολα. Ο εκάστοτε υπεύθυνος να χτυπήσει το πρόβλημα στην καρδιά του, στους εισαγωγείς σιτηρών. Να παρέμβει το κράτος. Είναι απλό και θα έπρεπε να λυθεί. Βγήκε στην αγορά και δεν θα μαζευτεί το πρόβλημα εύκολα. Μακάρι να πέσει η τιμή στο αλεύρι και να ρίξουμε και εμείς τις τιμές να ανασάνει ο κόσμος».

«Το κράτος είναι μία επιχείρηση και πρέπει να μεριμνήσει όπως μεριμνούμε και εμείς» σχολίασε για τις αυξήσεις που πυροδοτήθηκαν μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι αδιανόητο αυτό που ζούμε, πάμε για κλείσιμο» σημείωσε και τόνισε πως «μπαίνουμε μέσα κάθε μήνα, δουλεύουμε για το μηδέν».

«Ολοι οι υπεύθυνοι που κυκλοφορούν και ελέγχουν εμάς που θέλουμε να επιβιώσουμε γιατί είναι θέμα επιβίωσης έρχονται σε εμάς τους μικρομεσαίους, δεν πρέπει να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε» σχολίασε για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται. «Είμαστε αγανακτισμένοι. Πάντα ελεγχόμασταν και θα ελεγχόμαστε, να υπάρχει δημοκρατία και ισονομία. Οι υπεύθυνοι τι κάνουν; Ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα. Κάνουν ελέγχους εκεί που πρέπει; Τα ονόματα των εταιρειών με πρόστιμα γιατί δεν δημοσιεύτηκαν;» επεσήμανε. Ο Αρης Πορτοσάλτε ρώτησε τον κ. Σέκα «τι σας εμποδίζει να βάλετε 1,30 το ψωμί;» για να του απαντήσει: «αν το βάλω 1,30 δεν θα πουλάω ψωμί, θα κλείσω. Είναι παράλογο αυτό το πράγμα!».

Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη που είπε αρχικά «βγήκα για να αποκαταστήσω την πραγματικότητα. Η ΔΙΜΕΑ κάνει ασταμάτητα ελέγχους και έχει βάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορικές αλυσίδες, όχι στον κ. Σέκο. Πρόστιμα από 150.000 μέχρι 600.000 – 700.000. Δηλαδή η υπηρεσία μας πάει πρώτα στους μεγάλους και όχι στους μικρούς όπως ακούστηκε προηγουμένως».

Για την αύξηση στην τιμή του ψωμιού ανέφερε «νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το στάρι έχει τετραπλασιαστεί παγκόσμια. Το στάρι δεν είναι εγχώρια παραγόμενο προϊόν, η μεγαλύτερη ποσότητα είναι εισαγόμενη». Ο κ. Σέκος πρότεινε στον κ. Γεωργιάδη η κυβέρνηση να βοηθήσει τον εισαγωγέα για να μην βγαίνουν στην αγορά οι ανατιμήσεις. «Να επιδοτήσουμε το ρεύμα, το στάρι και πόσα αγαθά ακόμα; Αντιλαμβάνεστε πως αυτό χρειάζεται άπειρα χρήματα; Έχουμε άπειρα χρήματα; Εσας ως επιχείρηση δεν σας έχει στηρίξει αυτή η κυβέρνηση; και φωνάζετε τόση ώρα;» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να του απαντήσει ο κ. Σέκος: «φωνάζω γιατί με πνίγει το δίκιο!».

«Δεν σας πνίγει κανένα δίκιο. Είπατε ότι δεν κάνουμε ελέγχους στους μεγάλους… Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Αρα δεν σας πνίγει κανένα δίκιο και σας έχουμε στηρίξει, η ομοσπονδία τέσσερις φορές. Εδώ έχουμε πόλεμο» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Όπως επιδοτήσατε το ρεύμα να επιδοτήσετε και το στάρι», ανέφερε ο κ. Σέκος για να του πει ο υπουργός: «η επιδότηση του ρεύματος θα φτάσει στον φούρνο».

in.gr