Αυτός είναι ο Ινδός αγρότης που ήρθε στην Ελλάδα με 200 δολάρια και έγινε επιχειρηματίας
6 months, 13 days ago
6

Ήρθε στην Ελλάδα πριν από 31 χρόνια με μόλις 200 δολάρια στην τσέπη του. Σήμερα είναι ενας επιτυχημένος αγρότης – επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των φυλλωδών λαχανικών στα Μέγαρα Αττικής.

Ο 49χρονος Ινδός, Γκουλτζάρ Σινγκ, που πλέον λέγεται Σπύρος, αφού βαπτίστηκε ορθόδοξος Χριστιανός, ταξίδεψε από το Παντζάμπ της Ινδίας στην Ελλάδα για να δουλέψει και να φτιάξει μια καλύτερη ζωή, για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε: «ο πατέρας μου, αγρότης ο ίδιος, πριν από 31 χρόνια μου έδωσε στο χέρι τα 1.200 δολάρια για το αεροπορικό εισιτήριο και τα 200 δολάρια για τα πρώτα μου έξοδα και μου είπε ότι αυτά τα χρήματα, που ήταν από το υστέρημά του, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει. Λέγοντάς μου ότι δεν υπάρχουν άλλα, μου έδωσε την ευχή του να βρω τη μοίρα μου στην Ελλάδα, την οποία λάτρευα από μικρό παιδί».

Ο 49χρονος Ινδός, όπως είπε, από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται σε χωράφια στον Ωρωπό και έμεινε. «Εκεί στα πρώτα χρόνια μου στην Ελλάδα ήταν που η κυρία Αναστασία μού έδωσε το όνομά μου το ελληνικό, που ήταν του αδερφού της, που είχε πεθάνει» και θυμάται: «όλη την ημέρα, για αρκετά χρόνια, μόνο δούλευα και αποταμίευα. Μετά, έχοντας δεθεί με το αφεντικό μου, με το οποίο σήμερα είμαστε οικογένεια και συνάδελφοι, δουλεύοντας σε διπλανά κτήματα, η εργασία μου ολοένα και αυξανόταν».

Τελικά, το 2000, ο Ινδός αγρότης, έχοντας κατορθώσει να μαζέψει 5 εκατ. δραχμές, έκανε την πρώτη του επένδυση, αγοράζοντας 25 στρέμματα γης. «Οι κόποι και ο ιδρώτας μου απέδωσαν καρπούς. Σήμερα, καλλιεργώ 1000 στρέμματα ελληνικής γης σε Μέγαρα, Εύβοια και ορεινή Κορινθία, ενώ διαθέτω και 22 στρέμματα ντομάτα σε δύο διχτυοκήπια, που αποτελούν μια καινοτόμο και οικονομική μέθοδο καλλιέργειας», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «βρίσκομαι ήδη σε αναζήτηση γης στο Αξιοχώρι, του δήμου Πολυκάστρου, της επαρχίας Κιλκίς», του ομώνυμου νομού.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος ο 49χρονος Σπύρος, διαθέτει δύο καταστήματα εντός της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, ενώ πουλά τα προϊόντα του στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και Πατρών, έχει συνεργασίες με τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και «κάνει δουλειές» με Βούλγαρους, Ρουμάνους και Πολωνούς, σε πιο εποχική όμως βάση. «Φέτος βέβαια το καλοκαίρι, έστειλα 10 νταλίκες στην Πολωνία και στην κάθε μία ήταν τοποθετημένα πάνω από 1.400 κιβώτια με άνιθο» επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, ο 49χρονος Σπύρος σημείωσε ότι ευχαριστεί την καλή του τύχη, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά, «ήρθα στην Ελλάδα σε καλές εποχές για τη χώρα».

Αναφερόμενος στην καινοτομία των διχτυοκηπίων, ο ίδιος τόνισε ότι «τα διχτυοκήπια αποτελούν μια απλή κατασκευαστική δομή οριζόντιας μορφής με μεταλλικά μέρη και συρματόσχοινα, τα οποία προσφέρουν υψηλή αντοχή στους ανέμους.

Η πλήρης κάλυψη με εντομολογικά δίχτυα αποκλείουν εντομολογικές και οικολογικές προσβολές και τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Επίσης, προστατεύουν τις καλλιέργειες από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, ενώ ο κατάλληλος αερισμός τους επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, γρήγορης απόσβεσης και ιδανική για την Ελλάδα».

Ο 49χρονος Σπύρος, δηλώνοντας ένθερμος υποστηρικτής των ταξιδιών εξέφρασε την ελπίδα του να ενισχυθεί το κύμα τουριστών από την Ινδία προς την Ελλάδα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ινδία είναι μία χώρα με πληθυσμό πάνω από 1,2 δισ. κατοίκων και το 20% αυτών είναι πολύ πλούσιοι. Ακόμη μάλλον δεν έχουν ανακαλύψει τις ομορφιές της Ελλάδας και ελπίζω να το πράξουν άμεσα».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε χαρούμενος που και φέτος -όπως και το 2009- τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι η Ινδία κι ανέφερε ότι θα την επισκεφτεί, προκειμένου να έχει επαφές με ομοεθνείς του.