Αγωνία για τα Χριστούγεννα: Πληθαίνουν οι «ψίθυροι» για ενδεχόμενο lockdown
2 years, 4 months ago
6

Αυτά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν

Με το βλέμμα στραμμένο στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Οι ειδικοί προβλέπουν ένα «μαύρο» τοπίο, αφού ο εφιάλτης στα νοσοκομεία παραμένει, και οι αυξήσεις σε θανάτους και διασωληνωμένους είναι δραματικές. 

Η κυβέρνηση πατάει σε «δύο βάρκες» υπό την άποψη ότι αφενός έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται η χώρα να πάει σε lockdown, αλλά αφετέρου η πανδημία δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης χωρίς καθολικό αποκλεισμό. Κυκλοφορούν, ωστόσο, κάποια σενάρια που αφορούν σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων σε ανεμβολίαστους με «παράθυρο» για rapid test και στα σούπερ μάρκετ. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί η αμηχανία πολλών κυβερνητικών στελεχών όταν ερωτώνται για το αν οδεύει η χώρα σε lockdown…

Σε 7 ημέρες θα κριθούν τα Χριστούγεννα

1η Δεκεμβρίου -εκτός απροόπτου- αναμένεται η αξιολόγηση από την Επιτροπή των Επιστημόνων για τι αν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ έχουν αποτέλεσμα, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για το αν απαιτείται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι που θα κρίνει και το αν θα είναι «ελεύθερες» οι εορταστικές ημέρες. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιπρόσθετα μέτρα. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις μιλώντας για 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς την ημέρα.

Αντιδρά η εκκλησία με τους ελέγχους 

Η δυσκολία στον έλεγχο των rapid test των πιστών για την είσοδο τους στην εκκλησία, αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι». Μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι αδυνατεί να ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

EKKLISIA 3 scaled e1637735824320

«Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, κι ενώ η αρχική ΚΥΑ προ ημερών για τα μέτρα, προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα, χθες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο (300 ευρώ) θα επιβάλλεται μόνο στους πιστούς, με το επιχείρημα ότι «ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού», παρά το γεγονός ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είχε υποβάλλει ένα αντίστοιχο αίτημα, να μην πληρώνουν τα 1.500 ευρώ πρόστιμο οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, δεν εισακούστηκε.