Ακρίβεια: Επιδότηση φυσικού αερίου για να πέσει η τιμή στο ρεύμα
1 year, 11 months ago
6

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 2,5-4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση – Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες μόνον, τη διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια αγοράς και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές

Πρόταση «βόμβα», εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή η πληθωριστική καταιγίδα δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) έχει πέσει «στο τραπέζι»: Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες μόνον, την διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια αγοράς και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.

Επιδότηση φυσικού αερίου για όλους

Αυτό όμως που θα κάνει τη διαφορά και θα επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη -η και πλήρη- επιδότηση τουκόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η πρόταση αυτή δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί δεν έχει στόχο να καλύψει μόνο τις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή κάποιες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να ζεσταθούν τον επόμενο χειμώνα.