Αλ. Τσίπρας : Ούτε δεμένος δεν θα καθόταν ο Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί μου
8 months, 21 days ago
6

«Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα δίλημμα: Αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Star.

«Αυτές οι εκλογές γίνονται με ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Εάν θα υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη μέρα ή με κορμό της ΝΔ, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το δίλημμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί όποιος πάρει τις 50 έδρες bonus έχουμε την εμπειρία, έχουμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει συμβεί αυτό, έχει τη δυνατότητα την άλλη μέρα να διαμορφώσει συσχετισμούς κυβέρνησης», συνέχισε.

«Ο ελληνικός λαός προσέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας, διότι ψηφίσει ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είναι τα χρόνια που η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εκτοξευθεί, διότι περάσαμε τα δύσκολα», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξέρει ότι το δίλημμα είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Εάν θα συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε live εικόνα:

 

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του «Star»

Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένα κακέκτυπο δημοκρατικής παράταξης που λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, διότι αυτό λέει η κα. Γεννηματά. Δεν μπορεί να υπάρχει μια πολιτική επιλογή ψήφου, στήριξης ή ανοχής, σε μια παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη. Που έχει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένα πολιτικό κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου. Ενώ όλη η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αγκαλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα η κα. Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι μια αντίφαση. Απευθύνομαι στην ψυχή του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς. Στη ζωή όταν δεν αλλάζεις, γίνεσαι μνημείο του εαυτού σου. Εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς μπροστά και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής πιστεύω δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του «Star» και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, June 25, 2019

Ερωτηθείς για το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ περί «πρωτοφανούς και αποκρουστικής δήλωσης» του ίδιου, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «μυρίζει αίμα», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση».

«Και στις ευρωεκλογές δεν προσήλθε σε συζήτηση και σε αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, το διάλογο, το debate, την αντίκρουση επιχειρημάτων. Λέει ότι είναι αποκρουστικός ο δικός μου πολιτικός λόγος που μιλάει για τους κινδύνους να επιστρέψει η χώρα και η ελληνική κοινωνία σε όλα όσα έζησε, όχι στο πολύ παλιό παρελθόν, αλλά πέντε χρόνια πριν με την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά», απάντησε.

«Αποκρουστικές είναι οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος υπουργός, αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του», τόνισε.

«Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η αποκρουστική πολιτική», υπογράμμισε.

«Έχω ευθύνη ως πρωθυπουργός να αναδεικνύω τις προγραμματικές διαφορές και τους κινδύνους. Δεν επικαλούμαι κανέναν φόβο, αλλά τη λογική. Και η λογική λέει ότι αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη, αυτοί που ρήμαξαν τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού αυτή την πενταετία, δεν μπορεί να παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν λυτρωτές και σωτήρες. Αυτοί που ήταν θύτες να έρχονται στα θύματα και να παρουσιάζονται ως σωτήρες», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Για το «ναυάγιο» του debate των πολιτικών αρχηγών

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών, που ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου τελικά «ναυάγησε», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναμενόμενη στάση από πλευράς του κ. Μητσοτάκη η αποφυγή αντιπαράθεσης, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τη στάση της Φώφης Γεννηματά και του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, θεωρεί ότι οι απόψεις του και τα επιχειρήματά του υπερτερούν των δικών μου, εάν θεωρεί ότι εγώ είμαι ένας πρωθυπουργός που απέρχεται και αυτός είναι ο μελλοντικός Πρωθυπουργός γιατί δεν έρχεται; Τι φοβάται;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια ημερομηνία να αλλάξουμε όλοι το πρόγραμμά μας, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε; Εγώ πιστεύω ότι ούτε δεμένος δεν θα καθόταν να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Δεν το λέω με αλαζονεία αυτό. Δεν είναι το θέμα ότι δεν είναι ικανός ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν τον υποτιμώ ως αντίπαλο. Θεωρώ ότι έχει ικανότητες, ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε ένα πολιτικό διάλογο. Δεν έρχεται, γιατί αισθάνεται την αδυναμία των επιχειρημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Για τον κ. Μητσοτάκη ήξερα και ξέραμε όλοι ότι θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση μαζί μου. Αυτό το οποίο δεν είχα συνειδητοποιήσει, είναι ότι ακόμα και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Κουτσούμπας που κατ’ εξοχήν ως μικρότερα κόμματα θα έπρεπε να επιδιώκουν μια τηλεοπτική αναμέτρηση για να αναδείξουν τον πολιτικό τους λόγο, τις θέσεις τους, τις απόψεις τους, γιατί βρέθηκα και εγώ κάποτε στην θέση ενός κόμματος που δεν διεκδικούσε την πρωθυπουργία», συνέχισε.

«Πραγματικά έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν, σε συνεννόηση προφανώς με τον κ. Μητσοτάκη, μια αδυναμία που είχα εγώ, ανθρώπινη, διότι στις 30 του μηνός πρέπει να βρίσκομαι στη Σύνοδο Κορυφής μιας βραδινής συνεδρίασης που έχοντας την εμπειρία, μπορεί να τελειώσει και 7 και 8 η ώρα το πρωί, γιατί είναι ένα δύσκολο θέμα ποιος θα είναι ο ηγέτης της Κομισιόν την επόμενη 5ετία και τους είπα να βρούμε μια άλλη ημερομηνία», προσέθεσε.

«Άρχισαν να παίζουν ένα γαϊτανάκι, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προφανώς όλοι μαζί για να ρίξουν την ευθύνη στο τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.