Άλμπερτ Μπουρλά – «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα, το χάπι της Pfizer θα σώσει εκατομμύρια ζωές»
2 years, 5 months ago
6

«Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά τη σημερινή, όπου η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λίαν αποτελεσματικό χάπι κατά του κοροναϊού, το οποίο μειώνει δραστικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, κατά 89%.

Πρόκειται για το δεύτερο χάπι, μετά από εκείνο της Merck, που ειδικοί και Αρχές ευελπιστούν ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας, η οποία απαριθμεί περισσότερους από 5.000.000 νεκρούς.

«Τα νέα αυτά έρχονται σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση στις 9 Νοεμβρίου του 2020 του εμβολίου κατά της Covid-19» δήλωσε ο Μπουρλά στο CNN. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου αντί να καταλήξουν δέκα στο νοσοκομείο, μόνον ένας θα πάει και πιθανώς ελάχιστοι – και αν – θα πεθάνουν. Η κυκλοφορία του χαπιού αυτού θα σώσει εκατομμύρια ζωές» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «χωρίς τους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις δεν θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε τον κοροναϊό, αλλά επειδή τα εμβόλια δεν είναι κατά 100% αποτελεσματικά, και δεν τα κάνουν όλοι, αντιμετωπίζουμε τη δυσάρεστη κατάσταση με τις κατάμεστες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Τώρα, όμως, έχουμε μια λύση γι’ αυτό. Δεν αφορά στην πρόληψη της Covid-19, αλλά για τη θεραπεία των ατυχών που νοσούν απ’ αυτήν».

Ερωτηθείς αναφορικά με κάποιες «δυσάρεστες επιπτώσεις» που ανέφερε το ανακοινωθέν της Pfizer για το χάπι, ο Mπουρλά εξήγησε ότι αφορούν σε συμπτώματα που αναμένονται από την Covid-19, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και διάρροια και ότι μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι κατά τις κλινικές δοκιμές αντιμετώπισαν «σοβαρές δυσάρεστες συνέπειες», έναντι ποσοστού 6% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).

H Pfizer θα καταθέσει σύντομα την αίτηση για έγκριση του χαπιού στις ΗΠΑ

Ο CEO της Pfizer εξήγησε επίσης, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς σε λίγες εβδομάδες και πριν την γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, την αίτηση για έγκριση του χαπιού στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Σε τέσσερις μήνες αναπτύξαμε 600 διαφορετικά μόρια και τα δοκιμάσαμε για να επιλέξουμε τελικά το ένα που παρουσιάσαμε σήμερα και μέσα σε 16 μήνες κάναμε όλη την κλινική δουλειά για να ετοιμαστεί το φάρμακο. Θα ήταν απογοητευτικό αν δεν υποβάλλαμε σύντομα την αίτηση», τόνισε.

Στη συνέχει εξήγησε πως η Pfizer συνεχίζει τη στρατολόγηση εθελοντών για τη συνέχιση από το νέο χρόνο των δοκιμών του χαπιού σε ασθενείς που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω άλλων παθήσεων όπως π.χ. ο διαβήτης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και σε άτομα από το περιβάλλον ασθενών για να διαπιστωθεί αν τους παρέχει κάποια προστασία από την Covid-19.

Πόσα χάπια θα παράξουν μέσα στο 2022

Ο CEO της Pfizer σημείωσε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός υπολογίζει να παράξει τον ερχόμενο χρόνο 500 εκατ. χάπια, ποσότητα δηλαδή αρκετή για τη θεραπεία 50 εκατ. ασθενών, αφού η συσκευασία θα περιλαμβάνει δέκα χάπια που θα χορηγούνται δύο φορές ημερησίως επί δέκα ημέρες.