Αλέξης Τσίπρας: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που την χρεοκόπησαν
9 months, 12 days ago
6

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών έκανε την κεντρική παρουσίαση στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνολικού προγράμματος διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής μπροστά σε πλήθος νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μέσα στις επευφημίες ανέφερε: «Με αυτό πείσμα θα δώσουμε αυτό τον αγώνα. Για τις αξίες τις ιδέες και το πρόγραμμά μας». Είμαστε μπροστά σας με το δικό μας πρόγραμμα που καλείται να το εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι η τρόικα. Βγάλαμε τη  χώρα από τα μνημόνια και δεν ήταν καθόλου κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015. Δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης.

Τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι “επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε”, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε.

Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν ήταν κάτι απλό, δεν ήταν δεδομένο. Χάρη στην επιμονή όσων το πίστεψαν, η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα των μνημονίων, δεν είναι ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά».

«Πολλές φορές σφίξαμε τα δόντια και πικράναμε κάποιους και πολλούς τους δυσαρεστήσαμε. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Υποχρέωση μας να φτάσουμε όλοι στο ξέφωτο. Κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο ώστε να μην μείνει κανείς πίσω και να μην έχουμε απώλειες», ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσους επλήγησαν στα χρόνια της κρίσης: «Καταλαβαίνω την οργή των πολιτών και όσων νιώθουν κουρασμένοι. Τους καλώ να θυμηθούμε πού ηταν η χώρα πριν από 4 χρόνια και που είναι τώρα. Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοικτό το δρόμο μπροστά της και τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όλους όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα», είπε.

Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο χρέος. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας, της ενέργειας αλλά και στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Oι Έλληνες, έχουμε κάτι που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε γερά θεμέλια στην ιστορία μας. Έχουμε μνήμη. Έχουμε μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ιστορία. Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύτηκε το παρελθόν της. Αλλά επειδή διδάχτηκε από αυτό.

Μόλις πέντε χρόνια πριν, ο προκάτοχος μου διατράνωνε ότι η Ελλάδα δήθεν είχε τελειώσει με τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή παρέδιδε τη χώρα με 400 δισεκατομμύρια χρέος. Μια Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο όσο. Αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη απ’ όλες.

Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο χρέος. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Έχουμε πρόγραμμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο για μια Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια

Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Τώρα που βγήκαμε από την κρίση, μπορούμε ενωμένοι να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής. Με την αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε καμιά αμφισβήτηση. Στηριζόμαστε ξανά στις δικές μας δυνάμεις χωρίς εξάρτηση από ορέξεις υπαλλήλων υπερεθνικών οργανισμών

Με την αλληλεγγύη που δείξαμε στους κυνηγημένους του πολέμου και απέναντι στους βόρειους γείτονες μας, που προσέτρεξαν σε μας για να γίνουμε εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Ασφάλεια, που νιώθουμε στο Νότο με τη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια σχολίασε ότι «ήρθε η ώρα κάθε Ελληνίδα και Ελληνας να ζήσουν καλύτερα. Εμείς που αποδείξαμε ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα, νομίζω ότι δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα ανέλυσε τα 12 σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μεγάλος εθνικός μας στόχος να ανακτήσουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας.

Στα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες, βρήκαν δουλειά πάνω από 400.000 άνεργοι. Βασικό μας στόχος και δέσμευση 500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία. Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021.

Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία, 15.000 στην Παιδεία.

Θα εγγυηθούμε πως όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη. Διπλασιασμός ξένων άμεσων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ. Προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις όπως μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

«Καλούμε τους νέους να ανοίξουν τον δρόμο, να πάρουν την ζωής τους στα χέρια τους. Η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ότι έκαναν οι άλλοι. Τώρα η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά. Αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί και θα την ξαναφτιάξουμε. Να προχωρήσουμε μπροστά όχι για να διατηρήσουμε τα πάντα, αλλά για να τα αλλάξουμε», τόνισε κλείνοντας.