Αλλαγή ώρας 2022: Η δήλωση Σκρέκα που δεν «δείχνει» κατάργηση για φέτος
1 year, 5 months ago
6

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η χειμερινή αλλαγή ώρας με τα ρολόγια να πηγαίνουν μια ώρα πίσω.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει η αλλαγή ώρας να καταργηθεί και κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει πού θα καταλήξει.

Για το θέμα ρωτήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο οποίος με την απάντησή του «έδειξε» ότι και φέτος οι δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν πίσω για άλλη μια χρονιά.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Aυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Σκρέκας.

Για να ισχύσει η κατάργηση της αλλαγής ώρας, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Οδηγία 2000/84 του 2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξεδόθη στις 19/1/2001. Το άρθρο 6 αυτής της Οδηγίας αναφέρει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με βάση έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο των θεσπιζόμενων διατάξεων σε όλους τους οικείους τομείς.

Η έκθεση αυτή πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που θα κοινοποιήσουν τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή σε εύθετο χρόνο, ώστε να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή της».

protothema.gr