Αναβιώνουν 34 εμβληματικά σιντριβάνια της Αθήνας – Μπακογιάννης: «Να ξαναγίνουν ορατά όλα τα κομμάτια της πόλης»
3 years, 1 month ago
6

Από τις μικρές πλατείες στις γειτονιές, μέχρι το εμβληματικό της Ομόνοιας, τα συντριβάνια ήταν και παραμένουν κομμάτια της πόλης και της καθημερινότητάς της

Προσπάθεια για να ξαναζωντανέψουν, έπειτα από πολλά χρόνια, 34 εμβληματικά σιντριβάνια της πόλης καταβάλλει ο δήμος Αθηναίων έχοντας θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους προκειμένου να προσφέρουν ξανά στους κατοίκους και τους επισκέπτες τις ανάσες που τόσο έχουν ανάγκη. 

Η Αθήνα έχει συνδέσει την ιστορία και τον πολιτισμό της με τα σιντριβάνια. Από τις μικρές πλατείες στις γειτονιές, μέχρι το εμβληματικό σιντριβάνι της Ομόνοιας, ήταν και παραμένουν κομμάτια της πόλης και της καθημερινότητάς της.

Χρώμα, φως, νερό και γλυπτά σε ένα σημείο, συνόδευσαν τον περίπατο, το παιχνίδι και τη ζωή στις πλατείες. Πόσο δε μάλλον που, σε αυτήν την περίοδο, ένας απλός περίπατος απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αξία. 

Η αρχή έγινε με την κατασκευή του σιντριβανιού της Ομόνοιας που ξαναέγινε πλατεία και ανέκτησε τον εμβληματικό της χαρακτήρα και ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στα σιντριβάνια στην Πλατεία Τρούμαν, στην συμβολή των οδών Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, στην πλατεία Ρηγίλλης, στην πλατεία Ιδρύματος Ερευνών, στην Πλατεία Μεταξουργείου, στην Πλατεία Αιγύπτου, στην Πλατεία Αμερικής και στην περιοχή Φιξ Πατησίων. 

Μικτά κλιμάκια εξειδικευμένων τεχνιτών πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού, επισκευής και αποκατάστασης στα δεκάδες σιντριβάνια της πόλης, με επισκευές στα συστήματα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, οικοδομικές εργασίες, στεγανοποιήσεις, αποκαταστάσεις μαρμάρινων ποδιών και γενικά του εκσυγχρονισμού τους και της αποκατάστασης της λειτουργικότητάς τους.

«Κανένας κρίκος της πόλης σπασμένος» λέει για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και συνεχίζει: «Η ζωή στην Αθήνα περνά μέσα από τους δρόμους, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια και τις γειτονιές της. Τα σιντριβάνια είναι κρίκοι αυτής της αλυσίδας που δημιουργείται στην πρωτεύουσα. Γιατί η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, ορίζεται από όλα αυτά που βρίσκονται δίπλα μας ή μπροστά μας αλλά δεν τα βλέπαμε γιατί είχαν αφεθεί, είχαν ξεχαστεί. Τώρα, κάνουμε αυτά τα κομμάτια της πόλης, ορατά».

in.gr