Ανοίγουν στόματα για το γηροκομείο στα Χανιά – Νέα στοιχεία για παρατυπίες και αυθαιρεσίες
2 years, 8 months ago
6

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

Ραγδαίες αναμένεται να είναι τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις στην υπόθεση που αφορά στο γηροκομείο των Χανίων, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών μετά τους αιφνίδιους θανάτους πολλών ηλικιωμένων τροφίμων. Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, με τις Αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα ευρήματα ιατροδικαστικής έκθεσης, μετά την εκταφή μιας τροφίμου του γηροκομείου, ο θάνατος της οποίας χαρακτηρίστηκε ύποπτος. Συγκεκριμένα, φαίνεται να προκύπτει ότι στο κρανίο της ηλικιωμένης υπάρχουν ευρήματα από την έρευνα των ιατροδικαστών, για τα οποία θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του γηροκομείου. Με βάση τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ανοίγει ο δρόμος για εμπλουτισμό της δικογραφίας, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες.

Η Ελπίδα Σπανουδάκη, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της θανούσης, δηλώνει στη Realnews: «Στις ιστολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε εύρημα συμβατό με κάκωση στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν γνωρίζουμε πώς έχει προκληθεί. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι μιλάμε για κάκωση και όχι για κάταγμα. Αν ήταν κάταγμα, θεωρώ πως η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εύρημα το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με όλα τα στοιχεία που περιέχει ο φάκελος της δικογραφίας». Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων εστάλησαν προ ημερών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ασφάλεια Χανίων, που χειρίζεται την προανάκριση. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2020 συνολικά 68 ηλικιωμένοι κατέληξαν ενώ φιλοξενούνταν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη». Παράλληλα, ερευνάται ο συνολικός αριθμός των θανάτων και για την περίοδο 2015-2019.

Παραβιάσεις

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα των Αρχών για τη λειτουργία του «ύποπτου» γηροκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα, τα οποία «δείχνουν» σημαντικές παρατυπίες και αυθαιρεσίες από την πλευρά του γηροκομείου, αλλά και παραβιάσεις σχετικά με την άδεια λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδρυμα από το 2015 έως το 2019 είχε άδεια για τη φιλοξενία 16 ατόμων. Από τα 16 κρεβάτια, μόλις τα τρία ήταν αδειοδοτημένα για κατάκοιτους ή για μη αυτοεξυπηρετούμενους. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον πληρούνταν ο αριθμός των τριών μη αυτοεξυπηρετούμενων τροφίμων, τότε θα έπρεπε να ενημέρωναν τους συγγενείς των υπολοίπων ότι βάσει αδειοδότησης του γηροκομείου δεν επιτρέπεται να τους φιλοξενήσουν. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες -δημοσιευμένες και από την «R»- πως το γηροκομείο δεν είχε συμμορφωθεί με τη νόμιμη άδειά του και λειτουργούσε αυθαίρετα με τους δικούς του κανόνες.

enikos.gr