Ανοιξε η εστίαση: «Βροχή» οι κρατήσεις – Τα τραπέζια γεμίζουν πελάτες
2 years, 10 months ago
6

Άνοιξαν σήμερα από νωρίς το πρωί πολλές καφετέριες και εστιατόρια μετά από 6 μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τα καταστήματά τους για να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες.

Ήδη oι πρώτοι πελάτες από νωρίς το πρωί, άρπαξαν την ευκαιρία για να απολαύσουν τον πρώτο καφέ σε κατάστημα, μετά απο έξι μήνες.

Δείτε τις εικόνες   

Τα μέτρα που ισχύουν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Χωρίς μουσική

Οι υγειονομικοί κανόνες θα είναι επίσης αυστηροί με κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται και όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών:

  • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
  • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
  • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.

Υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μάη. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. 

Τραπεζάκια έξω ξανά και στα Χανιά

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, η σημερινή ημέρα σηματοδότησε την επανεκκίνηση της εστίασης και στην περιοχή των Χανίων. Από νωρίς το πρωί, κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν πολίτες που με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απολάμβαναν τον καφέ τους και το πρωινό τους.

Σταδιακά η εικόνα αυτή επεκτάθηκε στα καφέ στην πλατεία Δικαστηρίων καθώς και στα καφέ του δημοτικού κήπου και του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν τις κοντινές παραλίες της πόλης.

Οι προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδεις με καταστηματάρχες και εργαζόμενους να δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να είναι όλα έτοιμα για την σημερινή ημέρα. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας .

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης η επανεκκίνηση της εστίασης ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση για την τοπική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σε μια τουριστική περιοχή όπως τα Χανιά η εστίαση αποτελεί τον βασικό κορμό για την τοπική οικονομία καθώς απορροφά χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί και τον «αιμοδότη» για δεκάδες τομείς της οικονομίας μας».

Τα τραπεζοκαθίσματα « επέστρεψαν» και στα εστιατόρια της πόλης που πριμένουν τους πρώτους θαμώνες από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.

Φωτό από flashnews.gr

Με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων άνοιξε η εστίαση και στην Ζάκυνθο

Τραπεζάκια έξω και για τα καταστήματα εστίασης της Ζακύνθου, τα οποία από νωρίς στο πρωί της Δευτέρας έχουν ανεβάσει τα ρολά τους για να υποδεχτούν τον κόσμο.Έτσι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μαζί με τους υπαλλήλους, με όρεξη και μεράκι ξαναέστησαν τα μαγαζιά τους, ώστε να υποδεχτούν τους πελάτες τους, που περίμεναν με ανυπομονησία να βρεθούν στο αγαπημένο τους στέκι.

Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μίλησε ο Ιωάννης Λιβέρης, ιδιοκτήτης εστιατορίων και καφέ στην Ζάκυνθο για το άνοιγμα της εστίασης, για τα υγειονομικά πρωτοκολλά αλλά και την διάθεση του κόσμου.

Αναλυτικότερα ο κ. Λιβέρης ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που τελικά ανοίγουμε, έξι μήνες που ήμασταν κλειστοί, ήταν πολύς καιρός. Θεωρώ ότι οι εξωτερικοί χώροι δεν θα έπρεπε να είχαν κλείσει, ποτέ. Το άνοιγμα είναι πολύ δύσκολο, πολλοί συνάδελφοι στη Ζάκυνθο θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά εμείς τα καταφέραμε και ανοίξαμε» ενώ στην συνέχεια στάθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα, χαρακτηρίζοντας το ως «λάθος».

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά υπάρχει και φόβος για το κοροναϊό. Κάποιοι θέλουν να εμβολιαστούν πρώτα για να βγουν έξω με ασφάλεια» επεσήμανε ο κ. Λιβέρης και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο των συνωστισμών σε εξωτερικούς χώρους δηλώνοντας ότι «θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο κόσμος ήταν στα μαγαζιά, που εφαρμόζουν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά». Ακολούθως ο κ. Λιβέρης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού τόσο για τους θαμώνες όσο και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι θα εμβολιαστούμε όλοι έως τον Ιούλιο και θα μπούμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, εμείς παροτρύνουμε όλο το προσωπικό μας να εμβολιαστεί».

Φωτό από ΑΠΕ

Ερχεται πιο διευρυμένο ωράριο – Τι είπε ο Γεωργιάδης για την απουσία μουσικής

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο» συμπλήρωσε. Μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 10:45 το βράδυ, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

«Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και το Απρίλιο. Μίλησε επίσης για θριαμβευτική εικόνα εμβολιασμού από τη νέα γενιά «που έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους με νοοτροπία που κινεί την Ελλάδα μπροστά». 

Γιατί απαγορεύτηκε η μουσική

Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση αποτελεί ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου. Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το μέτρο αυτό αποτέλεσε απαίτηση των ειδικών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

in.gr