Αντι να δώσουν 50εκ. για πρόληψη δίνουν 500εκ για αποζημιώσεις (αν τα δώσουν)
2 years, 7 months ago
6

Για άλλη μια φορά το τεράστια και αναποτελσματικό κράτος έκανε το θαύμα του. Σε στιγμές κρίσης δεν μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις με το χάος και τον πανικό να κυριαρχούν.

Αντί να φτιάξουν ένα σχέδιο πρόληψης στις περιοχές υψηλού κινδύνου, να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, για άλλη μια φορά πετάνε λεφτά στον ανεμιστήρα με την ελπίδα να γλυτώσουν το κράξιμο. Αντίστοιχα μέτρα είδαμε πολλές φορές σε καταστροφές με τα χρήματα αυτά ποτέ να μην φτάνουν στους δικαιούχους…

Παρακάτω οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού…

Δίχτυ ουσιαστικής και άμεσης υποστήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές πρωτόγνωρων διαστάσεων, ειδικά στην Αττική και την Εύβοια, απλώνει το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογώντας -με αφετηρία την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή δήλωσή του απευθύνεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους πολίτες που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνει ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι για τη αναδάσωση των περιοχών και την αποκατάσταση των ζημιών με έργα υποδομής και προαναγγέλλει την υλοποίηση ενός ενισχυμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,8 δις ευρώ καθώς και του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, την εποπτεία του οποίου αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρώτο ζητούμενο αυτή την ώρα είναι οι λύσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη για τις «όποιες αδυναμίες υπήρξαν» κατά την μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών. Επαναλαμβάνοντας ότι βασική προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να αναγνωρίσει στην πραγματικότητα ότι καταγράφηκαν λάθη και παραλείψεις καθώς και να προϊδεάσει για τα βήματα απόδοσης ευθυνών την κατάλληλη ώρα.

«Όχι τώρα, τώρα ο αγώνας συνεχίζεται», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι και όλα κρίνονται κι ότι η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα καταλήξει σε σαφείς κυβερνητικές εγγυήσεις για την επούλωση των πληγών της πρωτόγνωρης φυσικής καταστροφής.

Οι καλά γνωρίζοντες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αναφορά του πρωθυπουργού για την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης όσον αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» και τα «όπλα» εναντίον της κλιματικής αλλαγής. «Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καλώντας στο πεδίο της συνεννόησης τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε κλίμα εθνικής ενότητας.

«Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου μέσα στις επόμενες μέρες -πιθανόν την Πέμπτη- θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται και αφορούν την συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί μετά τις αυριανές ανακοινώσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών θα προχωρήσουν σε αναλυτική παρουσίαση του πακέτου μέτρων. Το, πως και το πότε, θα δουν στήριξη οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους. Χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα άλλωστε με τον πρωθυπουργό, η γραφειοκρατία θα σαρωθεί και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η σχετική κίνηση ετοιμάστηκε και υλοποιείται -λένε οι πληροφορίες- από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ κρίθηκε εξαιρετικά επείγουσα και αναγκαία μετά από τις διαδοχικές συσκέψεις για το πλάνο πρωτοβουλιών υπέρ των πληγέντων.

Όσο για τις αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί, η δήλωση Μητσοτάκη δίνει και την απάντηση, καθώς όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε επόμενο στάδιο που δεν αργεί θα ληφθούν οι αποφάσεις. «Οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις άλλες χώρες για την αλληλεγγύη τους και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σε όλους και όλες που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός με αφορμή την αναφορά του στο σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων από περιοχές που απειλούνταν από την πύρινη λαίλαπα θέλησε να δείξει την στήριξή του στα πρόσωπα της πρώτης γραμμής στην Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία και το Λιμενικό που εισπράττουν αρνητικά σχόλια, τυφλά ή όχι: «Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων».