Antonov: Εντοπίστηκαν έξι σοροί – Δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες
1 year, 8 months ago
6

Ορισμένες από τις σορούς εντοπίστηκαν διαμελισμένες, ενώ η μία ήταν απανθρακωμένη

Δεν υπάρχουν ραδιενεργά, χημικά ή βιολογικά στοιχεία, που να προκαλούν ανησυχία και τα οποία να εντοπίστηκαν από την ειδική ομάδα του στρατού που έφτασε στην Καβάλα για να ερευνήσει το σημείο συντριβής του αεροσκάφους Antonov.

Στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται και η επιχείρηση από ομάδες της ΕΜΑΚ, οι οποίες έχουν μπει για να περισυλλέξουν τις έξι από τις οκτώ σορούς που έχουν εντοπιστεί από το drone. Κάποιες από αυτές είναι διαμελισμένες, ενώ η μία αναφέρεται ότι είναι απανθρακωμένη.

Διαβάστε επίσης: Καβάλα: Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov – Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας

Δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες

Σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας που έγινε από τον ειδικό λόγο του στρατού, όπως δήλωσε ο Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, δείχνει ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά, ώστε να υπάρχει υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Διαμελισμένες σοροί

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου και μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια drones, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν διαμελισμένες.

Η διαδικασία μεταφοράς

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το μεταφορά των σορών ο  Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα γίνει ακολουθώντας τη σύμβαση που έχει το προξενείο της Ουκρανίας και θα παραληφθούν ώστε να μεταφερθούν στη Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση και στο γραφείο τελετών που έχει σύμβαση με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Σε ισχύ ο αποκλεισμός της περιοχής και τις επόμενες μέρες

Οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Μία απανθρακωμένη σορός

Σύμφωνα με τον βουλευτή Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, η μία από τις έξι σορούς εντοπίστηκε απανθρακωμένη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο ακόμα μελών του πληρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας.

Η ενημέρωση για το φορτίο

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, αυτήν η οποία ήταν ο εντολέας της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.

Σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν .

Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

in.gr