Από πότε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κράτος» τα κατεχόμενα;
2 years, 6 months ago
6

«Λήξαν» το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την Κυβέρνηση – Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη ΔΕΗ και την πιθανότητα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (στις 20:00 απόψε), αφού μετά και τη χθεσινοβραδινή δήλωση… μετάνοιας του κ. Ελπιδοφόρου, «είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη».

Ο κ.Οικονόμου θέλησε να εξηγήσει το σκεπτικό κάνοντας όμως ένα φάουλ: «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Από πότε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κράτος» τα κατεχόμενα;

Δεν υπάρχει κανένα «κράτος», υπάρχει μια περιοχή της Κύπρου που είναι υπό τουρκική κατοχή και με παράνομη διοίκηση εξαρτώμενη και κατευθυνόμενη από την Τουρκία.

Με μια τουρκοκυπριακή κοινότητα που έχει αλλοιωθεί κατά μεγάλο ποσοστό από τους Τούρκους εποίκους που στέλνει η Άγκυρα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό λοιπόν δεν είναι «κράτος», ούτε ο κατοχικό ηγέτης είναι «αρχηγός». Μόνο η Τουρκία το βλέπει έτσι.

«Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για «νευρικότητα» της Τουρκίας που έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο: «Δε βλέπουμε από τον Ερντογάν κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας.  Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών: «Είναι προγραμματισμένο. Το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις».

Και πρόσθεσε «ξεχνώντας» ότι τα τουρκικά πολεμικά είναι μια ανάσα από την Κρήτη και πως τα τουρκικά αλιευτικά μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στα ελληνικά ύδατα και παρενοχλούν τους Έλληνες ψαράδες: «Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα»…

Συμπέρανε μάλιστα: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020 (σ.σ. σωστά, τα σουλάτσα στην Κρήτη δεν μετράνε για τον κ. Οικονόμου), αλλά αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Lockdown και Βόρεια Ελλάδα

«Το σκληρό lockdown με την έννοια που το είχαμε ζήσει το 2020, ακόμα και τοπικά, εάν χρειαστεί θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα εμείς παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη, όπως τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου ερωτώμενος για την πιθανότητα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και συνέχισε:

«Είναι γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία κυρίως υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και γι’ αυτό επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση δε βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε».

Πάντως ήδη σε τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, Δράμα, Καστοριά, Ξάνθη ισχύουν από σήμερα έξτρα περιοριστικά μέτρα

Σε ότι αφορά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια επεσήμανε: «Το Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα ήταν περισσότερα από τις δυο πρώτες εβδομάδες των σχολείων. Το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε σχέδιο μελετημένο. 6,2 εκατ. άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών είναι εμβολιασμένη και με βάση αυτό πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των τμημάτων με το 50%+1 των μαθητών να νοσούν. Είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν και τα πανεπιστήμια».

«Η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση»

Πως απάντησε ο κ.Οικονόμου στη θύελλα διαμαρτυριών που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου;

«Είναι εθνική υπόθεση και οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ .. Θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του management (διοίκησης). Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο. Στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα .. Παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα».