Απόστολος Βακάκης: «Τα μελλούμενα θα είναι πολύ πιο βίαια απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος»
1 year, 10 months ago
6

Την απαισιοδοξία του ότι τα χειρότερα είναι μπροστά εξέφρασε για άλλη μία φορά, και μάλιστα πιο έντονα ο Απόστολος Βακάκης, χθες κατά την διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Jumbo. Σύμφωνα με τον ίδιο με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1, τα μεταφορικά κόστη 8 έως 12 φορές πάνω από πέρυσι, τις αυξήσεις μισθών και το μπαράζ ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια να πυροδοτείται περαιτέρω από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η “τέλεια καταιγίδα” μόλις αρχίζει και τα έτη 2022 και 2023 πρέπει να θεωρούνται χαμένα.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα οδεύουμε μαθηματικά στην τέλεια καταιγίδα, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε σε ότι αφορά το παρόν και το εγγύς μέλλον (…) Όποιος αγνοήσει τα σημάδια ο Θεός να τον βοηθήσει γιατί θα το χρειαστεί (…)

Τα πράγματα μέρα με τη μέρα, σκοτεινιάζουν. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται, δεν έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μία σχέση ευρώ/δολαρίου στο 1,  δεν έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του πολέμου και τις μεσοπρόθεσμες επιπλοκές που θα φέρει. Δεν έχει καταλάβει επίσης γιατί η Ασία προχωρά σε δυναμικά lockdown όταν στη χώρα μας ζούμε με την ευχή ότι η πανδημία έχει κάνει τον κύκλο της».

Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της Jumbo, «ένας συνετός άνθρωπος θα έπρεπε ήδη να δένεται στο κατάρτι, τα μελλούμενα έρχονται και όταν θα έρθουν θα είναι πολύ πιο βίαια από ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, εάν βγαίνουμε από την κρίση ή αν μπαίνουμε σε μία νέα κρίση, εγώ εύχομαι η δικιά μου να είναι λάθος αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη από το τι σημαίνει κρίση».

Ο κ. Βακάκης έκανε σαφές στους μετόχους που ζητούσαν μεγαλύτερο εύρος τιμών για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών πως αυτό δεν διέπεται από την προσπάθεια τόνωσης της μετοχής και δεν είναι στις προθέσεις του να κινηθεί με στόχο όφελος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. «Η στρατηγική μας βασίζεται στο ότι τη μετοχή την έχει κάποιος για πάντα, για τα παιδιά του… απολαμβάνοντας γενναιόδωρη μερισματική πολιτική”, τόνισε ο κ. Βακάκης σημειώνοντας αστειευόμενος ότι «μια κότα που δεν παράγει αυγά την τρως την Κυριακή με πατάτες!».

«Όσο κάθομαι σε αυτή την καρέκλα δεν θα αντιμετωπίσω τον επενδυτή-συνεταίρο μου σαν έναν αισιόδοξο βλάκα! Το μοντέλο που έχω στο μυαλό μου είναι τελείως διαφορετικό. Αν κάποιος πούλαγε την έννοια της επαναγοράς ερήμην των κινδύνων θα είχε μόνο βραχυπρόθεσμο όφελος…», σημείωσε ο κ. Βακάκης, προσθέτοντας αργότερα «εφόσον είμαι ο κεντρικότερος μέτοχος και απολαμβάνω τα περισσότερα από τα ευεργετήματα, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι αφού δεν το κάνει για τον εαυτό του μπας κι έχει δίκιο;». Κάλεσε δε όποιον μέτοχο δεν συμφωνεί με τις απόψεις του είτε να αποχωρήσει μετοχικά απ’ την εταιρεία είτε να προσπαθήσει να μετακινήσει τον ίδιο.

Διαβεβαίωσε πάντως τους μετόχους πως η εταιρεία θα διατηρήσει στο ακέραιο τη μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, με διανομή συνολικού ποσού 0,77 ευρώ ανά μετοχή. Επομένως πέραν του μικτού 0,3850 ευρώ που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο επιπλέον 0,3850 ευρώ θα διανεμηθεί εντός του επόμενου διμήνου.

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της Jumbo είναι ο καταναλωτής ο οποίος είναι και αυτός που αποφασίζει που θα δώσει το υστέρημα του αυτή την περίοδο. «Πορευόμαστε με όλον τον αέρα να είναι κόντρα. Για πόσο καιρό δεν το ξέρει κανείς. Σίγουρα όμως δεν θα επιτεθούμε στον καταναλωτή. Μέρος του κόστους θα μετακυλιστεί, όμως σε καμία περίπτωση παραπάνω από αυτό που ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει. Δεν θα “τιμωρηθεί” ο καταναλωτής για την κατάσταση. Θα περιορίσουμε εμείς τα μεικτά και τα κέρδη μας».

Σημείωσε δε πως είναι μία εποχή που οι «μαυραγορίτες έχουν κυριαρχήσει στην οικονομία» εξηγώντας αργότερα πως τους χαρακτηρίζει έτσι διότι «έχουν διασπάσει την τροφοδοτική αλυσίδα και κινούνται σε αυτόνομες πορείες σε βάρος του καταναλωτή. Οι παράμετροι κόστους δεν μπορούν να μείνουν στο διηνεκές ως έχουν με τα σημερινά εισοδήματα του κόσμου…», ανέφερε τονίζοντας ότι οι θέσεις της εταιρείας διατυπώνονται σε ιδεολογικό επίπεδο και στόχος δεν είναι η κριτική της κυβέρνησης.

«Ρόλος μας είναι να στηρίζουμε την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση… αλλά δεν μπορεί κάποιος να τιμολογεί 8 φορές ή 12 φορές πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν με το επιχείρημα ότι κάτι άλλαξε οριακά (…) Παρά τα καύσιμα, τους κανονισμούς ή ό,τι άλλο δεν δικαιολογείται τέτοιου μεγέθους επίπτωση», πρόσθεσε

Ο κ. Βακάκης ανέφερε επίσης ότι στην παρούσα κατάσταση οφείλουμε να είμαστε 51% απαισιόδοξοι και 49% αισιόδοξοι. «Όταν ο καιρός είναι πραγματικά πολύ κακός καλύτερα να ταξιδεύεις με ένα Jumbo από ότι με ένα Tupolev. Παρολ’ αυτά και εμείς θα υποστούμε το ποσοστό της κρίσης που μας αναλογεί. Απαράβατος κανόνας είναι να διασφαλίσουμε το περιουσιακό στοιχείο του επενδυτή – συνεταίρου μας, δεν είναι να το μεγιστοποιήσουμε μέσα στην κρίση, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Η εταιρεία δεν διοικείται από management που έχει στόχο τα πριμ.

Διοικείται οικογενειακά από τον βασικό μέτοχο ο οποίος μπορεί να διαχωρίσει τα διλήμματα στα οποία τίθεται και να διασφαλίσει μία συνέχεια τέτοια που να μην βάζει τον επενδυτή σε εκπλήξεις δυσάρεστες. Η αγωνία είναι να μην ξυπνήσει ένα πρωί και συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει λάθος επιλογή της εταιρείας που επένδυσε. Το να συμβεί το αντίθετο, κακό δεν κάνει, και κυρίως στον βασικό μέτοχο».

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις στο δίκτυο ο ισχυρός άνδρας της Jumbo τόνισε ότι παραμένει σταθερή η πολιτική του για αγορά ακινήτων και κατασκευή καταστημάτων χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να τίθενται σε λειτουργία. Έχει τα κεφάλαια και κρίνει ότι δεν θέλει να χάσει το momentum αλλά δεν θεωρεί συνετό στην παρούσα φάση να ρίξει στην παραγωγή νέα καταστήματα, όπως τόνισε παραλληλίζοντας μάλιστα τη στάση του με την επιλογή της κυβέρνησης για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. «Πήραμε τα Rafale, κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάρουμε και τα πολεμοφόδια τους», τόνισε.

Φέτος αναμένεται να προστεθεί στο δίκτυο του Ομίλου ένα νέο κατάστημα στη Ρουμανία, χώρα που, όπως είπε ο κ. Βακάκης, υστερεί αυτή τη στιγμή σε απόδοση έναντι των άλλων χωρών διότι υπεραπέδωσε πέρυσι. Μάλιστα ενώ πρακτικά δείχνει μείωση στο 4μηνο, σε σχέση με το 2019 η αύξηση είναι 30%.

Αναφορικά με την νέα συμφωνία franchise στο Ισραήλ, ο κ. Βακάκης τόνισε ότι οι προθέσεις για το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος φέτος θα φανεί όταν θα ανοίξουν οι πιστώσεις για τα εμπορεύματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, σχετικά με τις καλές επιδόσεις του δικτύου στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, όπως φάνηκε απ’ τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτές δεν δικαιολογούν ενθουσιασμό. «Θα πρέπει κανείς να αξιολογήσει τις επιδόσεις στο επόμενο τετράμηνο, το οποίο είναι και το καθοριστικό λόγω τουρισμού», τόνισε.

Δοκιμάστε την τώρα για 30 μέρες δωρεάν

 

Learnworlds