ΑΠΘ: Το παρασκήνιο των επεισοδίων – Κινητοποιήσεις φοιτητών σήμερα στη Θεσσαλονίκη
3 years, 1 month ago
6

H κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του ΑΠΘ από φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς και η αντίδραση του πρύτανη να καλέσει τον εισαγγελέα, που ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε 30 άτομα, στάθηκε αφορμή για μία νέα αντιπαράθεση πανεπιστημιακή και κομματική.

Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνονται βανδαλισμοί σε δημόσιο χώρο και η πρυτανεία να μην καλεί τον εισαγγελέα με βάση τον νέο νόμο, και να μην μπορεί η αστυνομία να συλλάβει τους ταραχοποιούς. Η άλλη πλευρά, στην οποία περιλαμβάνονται κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και ορισμένοι πανεπιστημιακοί, διαμαρτύρονται για την «βία της αστυνομίας» που εισέβαλλε στους χώρους του Ιδρύματος για να κάνει συλλήψεις, και σήμερα φοιτητές οργανώνουν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις από την αστυνομική πλευρά οδήγησε τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση χθες, το απόγευμα έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ακολούθησε πορεία μέχρι τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί, από μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4777/21 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ομάδα πήγε στο Πανεπιστήμιο από τις 6 το πρωί πριν από την ώρα της προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων ενώ όσοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία φύλαξης στην υπηρεσία καθαριότητας βρίσκονταν ήδη στο κτίριο εκδιώχθηκαν.

Όπως λέει στο protothema,gr o πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε για τα γεγονότα και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, «Δεν πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι για να προσέλθουν στην εργασία τους καθώς το δικαίωμα εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία αλλά όταν γίνεται φθορά δημόσιας περιουσίας αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, την κατάργηση του θεσμού των αιωνίων φοιτητών και τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Η κατάληψη της πρυτανείας

H επέμβαση της αστυνομίας έγινε στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ύστερα από κατάληψη που πραγματοποίησε χθες, ομάδα φοιτητών η οποία προχώρησε σε βανδαλισμούς και φθορά δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με την πρυτανεία. Η επέμβαση έγινε μετά την ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την φθορά δημόσιας περιουσίας. Οι φοιτητές που αντιδρούν στον νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας που βρίσκονταν στον χώρο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι φοιτητές, αλλά και εξωπανεπιστημιακοί. Φοιτητές εκτόξευσαν μπογιές και καφέδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν με τις ασπίδες τους, ενώ προχώρησαν και σε χρήση χημικών.Κατά τα επεισόδια μία κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα γεγονότα της Δευτέρας στο ΑΠΘ εξέδωσε η Αστυνομία. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Πρωινές ώρες ομάδα ατόμων εισήλθε και πραγματοποίησε κατάληψη σε χώρους της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας φθορές. Περί ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση παρουσία Εισαγγελέα, προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος. Στο εσωτερικό του κτηρίου εντοπίσθηκαν συνολικά 30 άτομα τα οποία και προσήχθησαν.Εξωτερικά του κτηρίου συγκεντρώθηκαν 150 άτομα περίπου, που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας μπογιές και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις για να τους απωθήσουν προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων». Σ

ύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πλαίσιο της προανάκρισης, σχηματίστηκε δικογραφία για συνολικά 31 άτομα.

Νέες κινητοποιήσεις

Νέα κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.00 στην Πρυτανεία, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν «την απάντηση τους στην καταστολή με νέες κινητοποιήσεις και απαιτούν να αφεθούν οι προσαχθέντες φοιτητές», όπως ανακοίνωσαν με συλλαλητήρια στο Βόλο, τη Λάρισα και στο ΕΚΠΑ σήμερα το μεσημέρι.

Οι φοιτητές λένε «Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας». Διαμαρτυρίες υπάρχουν και από καθηγητές του ΑΠΘ που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Ο νόμος “Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη”, ο πρώτος στα ευρωπαϊκά χρονικά παρόμοιας συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, άρχισε να «εφαρμόζεται» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων και αφού ο πρύτανης κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση της διδασκαλίας (με τα ιδρύματα κλειστά εδώ και ένα χρόνο λόγω κορωνοϊού).

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: ΜΑΤ, κλούβες, χημικά, προσαγωγές, άγριοι ξυλοδαρμοί φοιτητών και πανεπιστημιακών. Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: αστυνομικοί επιτίθενται με υπέρμετρη βία, ενώ δε διστάζουν να ψεκάσουν και να σύρουν στο έδαφος ημίγυμνο και ήδη ακινητοποιημένο διαδηλωτή».

Θέση στα όσα εξελίχθηκαν σήμερα στο ΑΠΘ πήρε το Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται «σήμερα πήραμε μια “δροσερή πνοή Δημοκρατίας” και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως. Πολυπληθής Ομάδα Δέλτα επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια».

Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.

protothema.gr