«Αστεγοι» φοιτητές -Εμειναν εκτός εστίας αν και πληρούσαν τα κριτήρια
1 year, 3 months ago
6

Τουλάχιστον 200 φοιτητές βρέθηκαν εκτός φοιτητικών εστιών στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η κατανομή δωματίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 20 μέρες, με τους φοιτητές να έχουν κάνει ήδη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αρκετοί φοιτητές που έχουν αποκλειστεί φιλοξενούνται στα δωμάτια οικοτρόφων έως ότου βρεθεί μία λύση, ενώ οι άλλοι έχουν επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό όμως φέτος ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση λύσης από την πλευρά της κυβέρνησης για επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με το  Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), εξετάζονται διάφορα σενάρια για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ.: στο οποίο περιλαμβάνεται και η σίτιση), όμως η εκτόνωση σε ένα μεγάλο βαθμό πολύ πιθανόν να έρθει από τις μετεγγραφές.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν δεκτές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν το 75% των ενστάσεων θα γίνουν δεκτές.

Το πρόβλημα που δημιουργεί το Airbnb

Σύμφωνα με πηγές από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις ελλιπείς υποδομές και την οικονομική κρίση, προστέθηκε και το Airbnb.

Μέχρι πρότινος πολλοί δικαιούχοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια, δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες και επέλεγαν λύσεις όπως η συγκατοίκηση. Η έλευση του Airbnb όμως και οι διαστάσεις που έχει λάβει σε μεγάλες πόλεις – που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών, έχει αλλάξει τα δεδομένα εκτοξεύοντας τα ενοίκια με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, όχι όμως και η διαθεσιμότητα στις εστίες.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναμένει τα αποτελέσματα ελπίζοντας να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων δωματίου εστίας, μιας και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην οικία του.

Πόσοι φοιτητές έμειναν εκτός εστιών:

•ΕΜΠ: 70
•ΕΚΠΑ: 113
•ΑΠΘ: 170
•Πάντειο Πανεπιστήμιο: 11
•Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 3
•Πανεπιστήμιο Πατρών: 148
•ΤΕΙ Κρήτης: 15