Μπάιντεν-Μητσοτάκης: Μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία
3 years, 24 days ago
6

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Μπάιντεν. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Σε λίγο πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική ενημέρωση για το θέμα. Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο , με το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους  δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία. H παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από την τρικυμία στην τουρκική οικονομία , μετά από την απόφαση Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ό πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω της ΕΡΤ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον,  επ’ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.