Bαλβίδα αποσυμπίεσης με μικρά μέτρα χαλάρωσης – Τι ισχύει από σήμερα
3 years, 8 days ago
6

Μικρά χαλάρωσης ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητά μας από σήμερα κιόλας.

Τα ρεπορτάζ εδώ και πολλά 24ωρα είχαν σκιαγραφήσει το πλαίσιο το οποίοι θα συζητούσαν οι επιστήμονες, εν μέσω ενστάσεων, για τις διαθέσιμες επιλογές, με δεδομένη όχι μόνο την κόπωση των πολιτών αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά από μία έντονη συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν σε ένα πλαίσιο το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ως μία «βαλβίδα εκτόνωσης» για τον πληθυσμό ο οποίος εδώ και ένα έτος βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει, από σήμερα, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Επομένως, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.

Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.

Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο protothema.gr αναγνωρίζουν πως η κόπωση των πολιτών ήταν ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε στις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων, σημειώνοντας παράλληλα πως η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση εφησυχασμό. Σχολιάζοντας την ουσία των μέτρων οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «είναι προτιμότερο να βρίσκονται οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια».

Τι συνέβη με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Αυτό που δεν άλλαξε, παρά τα περί του αντιθέτου… θρυλούμενα, ήταν τελικά η «χαλάρωση» του SMS 6. Το να μπορούμε δηλαδή και πάλι να στείλουμε τον κωδικό 6 στο 13033 και να μετακινηθούμε με ΙΧ ή μηχανή σε άλλο δήμο. Το μέτρο απαγόρευση παρέμεινε κι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε δήμο στέλνοντας το 6, μόνο αν μετακινηθούμε πεζή.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο». «Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

Δωρεάν rapid test για όλους

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Τα rapid test αυτά θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να μπορούμε δυνητικά να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα.

Τα self test είναι rapid test για τον κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αμφιβολίες δεν υπάρχουν λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αλλά και γιατί αν  και το λιανεμπόριο αυτό καθ’ αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, η κινητικότητα που συνεπάγεται αλλάζει τα δεδομένα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου τουλάχιστον όχι χωρίς να αναμένουν ακόμα μία εβδομάδα.

Εάν, ωστόσο, τελικά αυτό αποφασιστεί τότε θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

protothema.gr