Bitcoin: H Μαλαισία τιμωρεί με οδοστρωτήρα εξορύκτες που έκλεβαν ρεύμα (βίντεο)
2 years, 8 months ago
6

Οι αρχές της Μαλαισίας αφού κατάσχεσαν συνολικά 1.069 μονάδες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων bitcoin, τις κατέστρεψαν με θεαματικό τρόπο, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης κατά της παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα δε με το CNBC, viral έγινε σχετικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ένας οδοστρωτήρας περνάει πάνω από τους υπολογιστές εξόρυξης, με την αξία του εξοπλισμού που καταστρέφεται να εκτιμάται στα 1,26 εκατ. δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι miners είχαν υποκλέψει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 2 εκατ. δολαρίων από τις ηλεκτρικές γραμμές της εταιρείας Sarawak Energy, για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων, ενώ η παράνομη δραστηριότητα προκάλεσε πυρκαγιά που έκαψε τρία σπίτια στην περιοχή.

Οι αρχές προέβησαν σε συνολικά έξι διαφορετικές «καταδρομικές» επιχειρήσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, στο νησί Βόρνεο όπου και κατάσχεσαν τους παράνομους εξοπλισμούς.

Παρότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δεν είναι παράνομη στη χώρα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας διαθέτει αυστηρή νομοθεσία σχετικά με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα και έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Μεγάλη κατανάλωση ενέργειας

Για να παραχθούν τα κρυπτονομίσματα απαιτείται ενέργεια ανάλογη εκείνης που καταναλώνει μια χώρα σαν την Αργεντινή, και χρήση περίπλοκων υπολογιστικών συστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ολο και περισσότεροι πλέον το κριτικάρουν για το ενεργειακό, και κατά συνέπεια περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Οι επικριτές του Bitcoin θεωρούν το κρυπτονόμισμα «βρώμικο», για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας τους, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έχει δείξει ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι miners καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές ακόμα και υποκλοπής ρεύματος προκειμένου να μειώσουν το κόστος του mining.