Χανιά – Αυτό είναι το σύστημα Engage – Έτσι βλέπουν τις φωτιές οι πυροσβέστες στην περιοχή
2 years, 7 months ago
6

Το σύστημα Engage είναι αυτό που αξιοποιούν οι πυροσβέστες στα Χανιά, έτσι ώστε να εντοπίζουν τις πυρκαγιές και να αποφασίζουν πώς πρέπει να δράσουν. Μια μικρή παρουσίαση του συστήματος Engage, το οποίο από το προηγούμενο έτος έχει τεθεί σε λειτουργία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, έκαναν στελέχη της υπηρεσίας.

Ειδικά αυτό το διάστημα, η αξία του συστήματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης και διαχείρισης της κατάστασης σε όλο τον νομό Χανίων σε real time, γίνεται ακόμα πιο κατανοητή.

Το σύστημα δείχνει στην οθόνη του, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πεζοπόρα τμήματα, τυχόν κλιμάκια, όπως επίσης όλες τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί. Ανά πάσα στιγμή ο διοικητής μπορεί να δει πού βρίσκονται οι δυνάμεις της περιοχής που έχει υπ’ ευθύνη του, αν τα οχήματα μετακινούνται, πού κατευθύνονται, όπως επίσης και μια περιγραφή για το κάθε συμβάν. 

Το σύστημα δέχεται στοιχεία και από drone

Έτσι, μπορεί να κατευθύνει τις δυνάμεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας και το επιχειρησιακό σχέδιο. Επίσης, το σύστημα περιλαμβάνει και drone, το οποίο μπορεί να στέλνει ζωντανή εικόνα από τις περιοχές όπου πετάει, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο έχει εντοπιστεί τουλάχιστον μια περίπτωση όπου κάποιος έκαιγε χόρτα στην ύπαιθρο ενώ απαγορευόταν, με αποτέλεσμα να ασκηθούν διώξεις.

Στόχος είναι να υπάρξει διασύνδεση και με όλα τα άλλα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, πράγμα που θα δίνει μια συνολική εικόνα και θα διαχειρίζεται όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί. 

Πόσο κόστισε το σύστημα Engage

Το σύστημα κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ και είναι διαβαθμισμένο, δηλαδή ο κάθε σταθμός βλέπει μόνο όσα είναι στον τομέα της δικής του ευθύνης, ενώ στα κεντρικά, στην Αθήνα, τα βλέπουν… όλα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πυροσβέστες, χάρη στο Engage, οι χρόνοι αντίδρασης μειώθηκαν και η διαχείριση των συμβάντων έγινε αισθητά ευκολότερη. 

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: zarpanews.gr