Χονγκ Κονγκ : Απέσπασαν 32 εκατ. δολάρια από 90χρονη στη μεγαλύτερη τηλεφωνική απάτη όλων των εποχών
2 years, 11 months ago
6

Άγνωστοι εξαπάτησαν 90χρονη γυναίκα από το Χονγκ Κονγκ αποσπώντας της 32 εκατ. δολάρια (!), υποδυόμενοι τους κινέζους αξιωματικούς, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, στη μεγαλύτερη τηλεφωνική απάτη που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην πόλη.

Την Τρίτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι απατεώνες έβαλαν στο στόχαστρο μια ηλικιωμένη που ζούσε σε μια έπαυλη της πιο ακριβής περιοχής του Χονγκ Κονγκ.

Το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι εγκληματίες ήρθαν σε επαφή με την 90χρονη υποδυόμενοι τους κινέζους αξιωματούχους δημόσιας τάξης. Υποστήριξαν ότι η ταυτότητά της είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποια σοβαρή ποινική υπόθεση στην κινεζική ενδοχώρα.

Στη συνέχεια της υποχρέωσαν να μεταφέρει χρήματα από τον τραπεζικό της λογαριασμό σε άλλους που υποτίθεται ότι ανήκαν στην ομάδα ερευνών για την ασφάλεια, όπως ανέφερε η South China Morning Post σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές…

Η αστυνομία ανέφερε ότι αρκετές ημέρες αργότερα ένα πρόσωπο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και της παρέδωσε ένα κινητό τηλέφωνο και μια κάρτα SIM, μέσω των οποίων έπρεπε να επικοινωνεί με τους «πράκτορες», που την έπεισαν να πραγματοποιήσει συνολικά 11 μεταφορές χρημάτων.

Μέσα σε πέντε μήνες, η ηλικιωμένη παρέδωσε στους απατεώνες $32 εκατ., το μεγαλύτερο ποσό που έχει κοστίσει ποτέ τηλεφωνική απάτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μόνος λόγος που η απάτη εντέλει αποκαλύφθηκε, ήταν το γεγονός ότι η οικιακή βοηθός της 90χρονης θεώρησε ότι συνέβαινε κάτι ύποπτο και επικοινώνησε με την κόρη της εργοδότριά της, η οποία ενημέρωσε τις αρχές για την υπόθεση.

Μετά από έρευνα, ένας 19χρονος συνελήφθη για εξαπάτηση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δισεκατομμυριούχων ανά κάτοικο στον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι σε απατεώνες.

Οι τηλεφωνικές απάτες αυξήθηκαν κατά 18% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με τους απατεώνες να αποσπούν συνολικά $45 εκατ. σε αυτή την περίοδο. Εντός του 2020, η αστυνομία δήλωσε ότι διαχειρίστηκε 1.193 υποθέσεις τηλεφωνικής απάτης, με τα κλοπιμαία να ανέρχονται συνολικά στα $74 εκατ.

Με πληροφορίες από Guardian