«Χρυσός» τα ενοίκια στα Ματογιάννια της Μυκόνου -Δεκάδες κλειστά μαγαζιά [βίντεο]
1 year, 1 month ago
6

Με ταμπέλες που γράφουν «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» έχουν γεμίσει τα καταστήματα στα διάσημα Ματογιάννια της Μυκόνου.

Αν κάποιος κάνει μια σύντομη βόλτα, θα διαπιστώσει πως η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή στην Χώρα της Μυκόνου που αποτελεί το εμπορικό φιλέτο του νησιού, είναι γεμάτη με δεκάδες κενά μαγαζιά που αναζητούν υποψήφιο ενοικιαστή.

Αιτία για τα πολλά άδεια ακίνητα είναι, τόσο τα μεγάλα ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους για να τα νοικιάσουν, όσο και ο μειωμένος τζίρος των επιχειρηματιών που ανοίγουν τα μαγαζιά. Σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο η καταβολή «αέρα» σε ένα ακίνητο στα Ματογιάννια φτάνει τα 300.000€, ενώ ένα μέσο μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε έξοδα για υπαλλήλους (ενδεικτικά μόνο η διαμονή για 4-5 μήνες σε σπίτι 2 δωματίων κοστίζει €10.000) και πάγιους λογαριασμούς, τότε το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη! 

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η μεγάλη πτώση της επισκεψιμότητας στην πόλη της Μυκόνου. Η Χώρα του νησιού ορισμένες μέρες του καλοκαιριού γίνεται «απαγορευτική» λόγω του έντονου κυκλοφοριακού, οι κρουαζιέρες πάρα τον όγκο τους δεν αποφέρουν την ανάλογη ταμειακή κίνηση στα μαγαζιά, ενώ στις παραλίες οι επισκέπτες μπορούν πλέον να βρουν τα πάντα, από καταγάλανα νερά για βουτιές μέχρι καταστήματα για ψώνια και νυχτερινή διασκέδαση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους, αποδίδουν τις ακριβές τιμές στη μεγάλη ζήτηση, στην εμπορικότητα της περιοχής της Χώρας αλλά και στον υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας που καταβάλουν, με αποτέλεσμα αυτός να μετακυλίεται στους ενοικιαστές.

Βίντεο: Mykonos Live TV