Δανία: Στέλνει πίσω στην πατρίδα τους Σύρους πρόσφυγες γιατί η χώρα θεωρείται ασφαλείς
3 years, 27 days ago
6

Η Δανία έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που έστειλε Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, λέγοντας ότι «είναι πλέον ασφαλές για αυτούς να επιστρέψουν στα εδάφη τους».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας αφαίρεσε το δικαίωμα άδειας παραμονής από 92 Σύρους, αφού έκρινε ότι η Δαμασκός και η γύρω περιοχή είναι, πλέον, ασφαλείς.

Οι μετανάστες θα σταλούν σε στρατόπεδα απέλασης, αλλά δεν θα εξαναγκαστούν να φύγουν, με οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων να λένε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην αφήσει στους μετανάστες άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη Συρία με δική τους συναίνεση.

Ο υπουργός μετανάστευσης της Δανίας, Mattias Tesfaye, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η χώρα ήταν «ανοιχτή και ειλικρινής από την αρχή» με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Σύρους πρόσφυγες ότι η άδεια διαμονής τους είναι προσωρινή. Μπορεί να ακυρωθεί εάν δεν απαιτείται πλέον η προστασία τους»,

είπε, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

«Πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους προστασία για όσο διάστημα χρειάζεται. Αλλά όταν οι συνθήκες στην πατρίδα τους βελτιώνονται, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να ξαναχτίσουν μια ζωή εκεί», πρόσθεσε.

Το κυβερνών Κόμμα της Δανίας έχει υιοθετήσει από την αρχή μια σκληρή στάση κατά της μετανάστευσης, με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν να έχει υποσχεθεί να… μηδενίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, που υποβάλλουν αίτηση διαμονής στη χώρα.

Η απόφαση που έλαβε η Δανία σχετικά με τη Δαμασκλό και τα περίχωρά της, σημαίνει τώρα ότι 350 περαιτέρω Σύροι θα δουν τις άδειες προσωρινής παραμονής τους να επανξετάζονται.