Διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας : Στις 24 Αυγούστου αναμένεται η πρώτη συνάντηση
3 years, 8 months ago
6

Μετά από τέσσερα χρόνια και αφου μεσολάβησε το πραξικόπημα στην Τουρκία και είχαμε και την κρίση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 24 Αυγούστου αναζητώντας κοινά σημεία στα φλέγοντα θέματα.

Την Ελλάδα την συμφέρει να κερδίσει χρόνο γιατί έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και μαλλον θα χάσει ο Τραμπ ο οποίος ανοιχτά υποστηρίζει τον φίλου του Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει οτι η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική μαλλον θα γίνει αυστηρότερη απέναντι στην Τουρκία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις οτι η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε όλες τις διεκδικήσεις της στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, όπου και η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα και δεν θέλουν μια ισχυρή Τουρκία που θα ελέγχει μεγάλο μέρος της Μεσογείου.

Για την Ελλάδα το μόνο ανοιχτό θέμα είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, έχοντας και στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο επιθυμεί η αντζέντα να περιοριστεί σε αυτά και μόνο τα θέματα.

Η Τουρκία από την άλλη θέλει να ανοίξει όλα τα θέματα, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την λιβική ΑΟΖ, το κυπριακό, τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.

Το ραντεβού των δύο πλευρών που θα γίνει στις 24 Αυγούστου, προετοιμάζεται παρασκηνιακά από την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανη, και τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίμ.

Η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα λόγω της πανδημίας, αλλά κατα πάσα πιθανότητα στην Κωνσταντινούπολη. Άνθρωπος κλειδί για την Ελληνική πλευρά θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος συμμετείχε ανελλειπώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις από το 2010.

Πηγή:newsone.gr