Δίκη για το Μάτι: Διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου – Αντιδράσεις για τη μικρή αίθουσα
26 days ago
6

Για τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για το Μάτι προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί σε άλλη αίθουσα με την ελπίδα να μπορέσουν να χωρέσουν κατηγορούμενοι, δικηγόροι, μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

Ηπρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε και τις επόμενες δικασίμους μετά την ερχόμενη Δευτέρα που θα είναι 8,11 και 14 Νοεμβρίου.

Με τους περισσότερους δικηγόρους και τους μάρτυρες εκτός αιθούσης και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

Η αίθουσα που επελέγη για να εκδικαστεί αυτή η πολύκροτη υπόθεση αποδείχτηκε πολύ μικρή για τους 21 κατηγορούμενους, τους δικηγόρους τους, τους πάνω από 200 μάρτυρες και τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι ανήρτησαν στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Ωστόσο αυτό που αντίκρισαν κι ενώ ανέμεναν τέσσερα και πλέον χρόνια για την ώρα της απόδοσης ευθυνών, ήταν μία αίθουσα μικρή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης δίκης με αποτέλεσμα συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και να φωνάζουν «ντροπή».

Χαρακτηριστικό ήταν πως δικηγόροι, δημοσιογράφοι και συγγενείς θυμάτων παρακολουθούσαν από τα παράθυρα, έξω από τα κιγκλιδώματα τη διαδικασία.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η επί της ουσίας διαδικασία.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, ενώ οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς μια τέτοια δίκης.