Δήμαρχος Ίου: Δίνουμε bonus 8.000 ευρώ για να έρθει παιδίατρος στην Ιο
3 years, 4 months ago
6

Η Ίος είναι ένα μικρό νησί που έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Την έλλειψη παιδιάτρου. Ο δήμαρχος Γκίκας Γκίκας έχει καταβάλλει προσπάθειες για να καλυφθεί το κενό ωστόσο κάτι τέτοιο έως σήμερα δεν έχει γίνει. Μάλιστα αξιοποιώντας νομοθεσία προσφέρει 8 χιλιάδες ευρώ έξτρα στον παιδίατρο που θα αναλάβει το πόστο. 400 παιδιά στο νησί χρειάζονται έναν παιδίατρο αυτό είναι δεδομένο. Στη συνέντευξη του ο δήμαρχος μας αναλύει τα γεγονότα και ελπίζει να μπορέσει σύντομα να υποδεχθεί έναν παιδίατρο εκεί.

Δήμαρχε πόσο καιρό η Ίος είναι χωρίς παιδίατρο;

Το νησί μας έχει μείνει χωρίς παιδίατρο εδώ και δυόμιση χρόνια. Από τον Ιούνιο του 2018.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Όταν η θέση προκηρύχθηκε πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας, δυστυχώς η προκήρυξη απέβη άγονη. Για τον λόγο αυτό, ως νέα δημοτική αρχή, αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε: Αφενός να έρθουμε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και να ζητήσουμε -παρά τις δυσκολίες, που λόγω της πανδημίας, αντικειμενικά υπάρχουν- να επαναπροκηρυχθεί η θέση και μάλιστα με βαθμό Επιμελητή Α’, ώστε να υπάρχουν και καλύτερες απολαβές. Και αφετέρου να δώσουμε και εμείς ως Δήμος Ιητών επιπλέον οικονομικό κίνητρο.

Πως αισθάνονται οι κάτοικοι για αυτό το γεγονός κ. Γκίκα; ‎πόσα παιδιά έχει το νησί μόνιμους κατοίκους; 

Η έλλειψη παιδιάτρου δημιουργεί ανασφάλεια στους γονείς. Όσο κι αν το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων κάνει ό,τι μπορεί -και το ευχαριστούμε για αυτό- δεν είναι δυνατόν φυσικά να καλύψει το κενό. Στο νησί μας έχουμε 400 παιδιά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες: Εξετάσεις και εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε βρέφη και μικρά παιδιά, έλεγχος και παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους και της φυσιολογικής τους ανάπτυξης, παροχή συμβουλών στους γονείς και βέβαια εξέταση και εμπεριστατωμένη διάγνωση και αγωγή όποτε ένα παιδί αρρωστήσει.

Δυστυχώς, ως γονείς είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε τις υπηρεσίες αυτές στη Θήρα, τη Νάξο αλλά και την Αθήνα. Σκεφτείτε ότι για να κάνουμε ένα εμβόλιο στο παιδί μας πρέπει να προγραμματίσουμε ταξίδι! Ακόμη και αυτό, όμως, πολλές φορές είναι δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη τις κακές καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων ματαιώνονται δρομολόγια  και φυσικά τα μειωμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσε να υπάρξει αεροδιακομιδή, αλλά και αυτό υπάγεται σε περιορισμούς, λόγω καιρικών συνθηκών ή νυχτερινών ωρών.

Ισχύει το έξτρα μπόνους των 8.000 που προσφέρετε στον παιδίατρο που θα εργαστεί στην Ιο και από που προέρχονται οι πόροι;

Ασφαλώς και ισχύει. Ο Δήμος μας προσφέρει ένα κίνητρο 8.000 ευρώ ετησίως, επιπλέον του κανονικού μισθού που θα λαμβάνει ο παιδίατρος που θα έρθει. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Νόμου 4483/2017, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορεινών και νησιωτικών περιοχών, μπορούν να παρέχουν κίνητρα σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι ιατροί. Είναι στην ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει και εξειδικεύσει κατά περίπτωση μια τέτοια παροχή. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Γιατί ως Δήμος έχουμε στο επίκεντρό μας τον άνθρωπο και πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αποτελούν τη σοβαρότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον του τόπου μας.

Τι συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται;

Όπως προανέφερα, στο νησί κατοικούν μόνιμα 400 παιδιά. Και επιπλέον, κατά την

τουριστική περίοδο, σε μια συνήθη χρονιά με περίπου 150.000 επισκέπτες και πολλούς εργαζόμενους που έρχονται με τις οικογένειές τους, ο αριθμός αυτός όπως καταλαβαίνετε αυξάνεται γεωμετρικά.

Έχει τύχει κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης έως σήμερα;

Είχαμε μέχρι σήμερα την τύχη να μην έχουμε κάποιο επείγον περιστατικό υψηλής επικινδυνότητας. Όμως οτιδήποτε αφορά στην υγεία των παιδιών μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, έτσι δεν είναι; Έχουν και τα δικά μας παιδιά τα ίδια δικαιώματα, δικαιούνται να έχουν εξειδικευμένο παιδίατρο να φροντίζει την υγεία τους.

Οι υπάρχουσες δομές υγείας καλύπτουν τις ανάγκες που και λόγω πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί; 

Διαθέτουμε ένα καλά εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ενισχύσουμε. Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία  καταφέραμε να το θωρακίσουμε με θαλάμους υποδοχής και υγειονομικής απομόνωσης για τη διαχείριση κρουσμάτων Covid-19, μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση και διάγνωση των κρουσμάτων, ενώ το προσωπικό του ΚΥ εκπαιδεύθηκε στη διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοιού σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες, στα λίγα κρούσματα που παρουσιάσθηκαν στο νησί, γιατροί και νοσηλευτές απέδειξαν την επιστημονική και επαγγελματική τους επάρκεια.

Ευτυχώς έχουμε άξιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έναν ιατρό γενικής ιατρικής, δύο ορθοπεδικούς  και αριθμό αγροτικών ιατρών. Πέραν όμως της έλλειψης παιδιάτρου, όμως, υπάρχουν ακόμα δυστυχώς και άλλες βασικές ελλείψεις. Δεν έχουμε καρδιολόγο και -το κυριότερο- στο ΚΥ Ίου υπάρχει έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μέχρι στιγμής το θέμα αντιμετωπίζεται μερικώς με τη βραχυχρόνια απόσπαση οδηγών ασθενοφόρων και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών – οδηγών. Για να καταλάβετε, υπάρχουν διαστήματα που σε μια ανάγκη το ασθενοφόρο το οδηγεί εθελοντικά δημοτικός μας σύμβουλος.

in.gr