Δημόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Λιγότερο ευαίσθητα τα rapid test στον εντοπισμό της
2 years, 3 months ago
6

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και στα νέα δεδομένα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (30/12) στον ΑΝΤ1. Σημείωσε δε ότι στην περίπτωση που εμφανίζουμε συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό.

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής από την Βρετανία για την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού δείχνουν, όπως είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος, ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόταν για την μετάλλαξη Δέλτα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα. Αυτό όμως που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι το πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε επίσης ότι τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό.

«Δεδομένο ότι θα νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι»

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε το πρωί της Πέμπτης (30/12) και ο Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος παρατήρησε πως ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την μετάλλαξη Όμικρον. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους. Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1