Δίπλωμα από… χρυσάφι: Κι όμως τόσο «πάει» να ανανεώσεις την άδεια οδήγησης, θα βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη
1 year, 5 months ago
6

Όσοι έβγαλαν άδεια οδήγησης μετά το 2013 θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ανανέωσή της.

Ειδικότερα, όσοι έβγαλαν δίπλωμα μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 και έλαβαν το δίπλωμα νέου τύπου –σε πλαστική κάρτα, θα πρέπει να το ανανεώσουν ξανά το 2028, όταν και λήγει η ισχύς τους. Αυτό συνεπάγει πως οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν ξανά παράβολα και δικαιολογητικά.

 

Άδεια Οδήγησης: Ποιο είναι το κόστος για την ανανέωση

Το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης περιλαμβάνει ένα παράβολο ανανέωσης άδειας οδήγησης αξίας 60€, ένα παράβολο εκτύπωσης άδειας οδήγησης αξίας 30€, ένα χαρτόσημο Αρχικής Χορήγησης Κατηγορίας αξίας 18€ και δύο παράβολα των 10€ έκαστο για τους γιατρούς.

Το κόστος αναμένεται να είναι ακόμα πιο υψηλό, καθώς οι γιατροί που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας για την άδεια οδήγησης, μπορούν να ζητήσουν υψηλότερη αμοιβή από τα 10€ που προβλεπόταν. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι οδηγοί δεν θα μπουν στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης μόνο μία φορά μέχρι τα 65 τους χρόνια, όπως γινόταν παράλληλα, αλλά τρεις ή τέσσερις ανάλογα με την ηλικία που πέρασαν τις σχετικές εξετάσεις.

Για παράδειγμα ένας οδηγός που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 σε ηλικία 18 ετών, θα πρέπει να ανανεώσει το δίπλωμά του για πρώτη φορά το 2028 και στη συνέχεια να κάνει άλλες δύο ανανεώσεις: το 2043 και το 2058.

 

 Enimerotiko.gr