Διθύραμβοι για τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη που δώρισε όλη την περιουσία του στο Στράτευμα
3 years, 1 month ago
6

Παροιμιώδης η σεμνότητα αυτού του μεγάλου ευεργέτη

Μεγάλη συγκίνηση και πλήθος διθυραμβικών σχολίων προκάλεσε το θέμα που ανέδειξε χθες στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Εστία» για τον μεγάλο (άγνωστο στους πολλούς) εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη.

Πρόκειται για τον νεότερο βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πρόσφερε στην πατρίδα 23.000.000 ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη! Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821 Λιονταίων και Πετμεζαίων, και πλαστογράφησε την ταυτότητά του σε ηλικία 16 ετών για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο.

Ο 97χρονος σήμερα ευεργέτης εφοπλιστής, γεννηθείς στην Πάτρα το 1925, το δέκατο τρίτο τέκνο μιας πολύτεκνης οικογένειας, μεγάλωσε με πατρικές νουθεσίες, του τύπου «Να μην ξεχνάς τις ρίζες σου», «Να μάθεις να ντρέπεσαι», «Τα λεφτά που έχεις δεν σου ανήκουν».

Όπως έγραψε η «Εστία», η επιθυμία του είναι να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας, της σταδιοδρομίας μου» σημειώνει συγκινητικά ο κύριος Τσούνης, που υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821» στη σχετική επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι η παροιμιώδης σεμνότητα αυτού του μεγάλου ευεργέτη, ο οποίος ουδέποτε διεκδίκησε τον δημόσιο έπαινο, παρότι δώρισε τα προηγούμενα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις από την περιουσία του 23.000.000 ευρώ!

Η προσφορά του ήταν:

  • Εξήντα αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ.
  • Πλήρης ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ.
  • Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου.
  • Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης.
  • Μεγάλη δωρεά, που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  • Συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελόριζο.
  • Πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ.
  • Ανακαίνιση κλινικών 417 ΝΙΜΤΣ κ.λπ.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεισφορά του κυρίου Τσούνη στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας δαπάναις του τις ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών, σε τόπους που έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Όθρυς) στην Ιαπωνία – και τιμήθηκε γι’ αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Βρετανίας κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει στη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του, Αίγιο, στο οποίο -υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται μεταξύ άλλων κειμήλια των Λιονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Άγνωστη είναι, τέλος, η έκταση του κοινωνικού έργου του κυρίου Τσούνη, ο οποίος ευρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο.

Και φυσικά στη διαθήκη του, για την οποία ήδη έχει ενημερώσει τους αρμοδίους, αφήνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Ακόμα και η λέξη «άξιος» είναι λίγη για να περιγράψει το μεγαλείο αυτού του πατριώτη.

newsbreak.gr