Δύτης ΕΜΑΚ για την τραγωδία στην Κρήτη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Γεροπόταμο» [βίντεο & εικόνες]
3 months, 24 days ago
6

Ως μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που έχει αναλάβει στα 20 χρόνια καριέρας του, χαρακτήρισε δύτης της ΕΜΑΚ, την επιχείρηση αναζήτησης των τεσσάρων επιβατών του μοιραίου αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Γεροπόταμο, της Μεσαράς. 

«Σε αυτές τις δύσκολες επιχειρήσεις τα ανθρώπινα συναισθήματα αναγκαζόμαστε να τα αφήσουμε στην άκρη για χάρη του καθήκοντος. Επρεπε να παραμερίσουμε τη συγκίνηση, τη στεναχώρια και τον πόνο για να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο έμπειρος δύτης της ΕΜΑΚ Μιχάλης Δαφέρμος στο neakriti.gr. 

Φωτογραφία: InTime News

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δαφέρμο «κύριο μέλημα μας ήταν να παραδώσουμε τους ανθρώπους στις οικογένειες τους. Και το πετύχαμε. Βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε από εκεί χωρίς να βρούμε τους ανθρώπους. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι θα τους βρούμε, θα καταθέταμε όλες μας τις δυνάμεις και την ψυχή μας  για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους» προσέθεσε. 

Αναφορικά με την επιχείρηση, ο δύτης της ΕΜΑΚ υποστήριξε ότι ακολούθησαν ό,τι ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο έρευνας. 

«Αρχικά κάνουμε έρευνες στην κοίτη του ποταμού δεξιά και αριστερά από το ποτάμι.  Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού κάνοντας οπτικό έλεγχο και επισταμένη  έρευνα.  Στη συνέχεια κατεβήκαμε μέχρι τις όχθες και ελέγξαμε όλα  τα σημεία τα οποία και σύμφωνα με την εμπειρία μας μάς δείχνουν ότι κάτι υπάρχει, ότι έχουμε ενδείξεις ότι κάτι μπορούμε να βρούμε» εξήγησε.

Καρέ – καρέ η στιγμή εντοπισμού του μοιραίου αυτοκινήτου

Αμέσως μετά ήταν ώρα να «οργώσουν» τον Γεροπόταμο με βάρκες, ακολουθώντας και οδηγίες των κατοίκων της περιοχής.

Φωτογραφία: InTime News

«Μπήκαμε στο ποτάμι με βάρκα και αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, που ξέρουν το ποτάμι και μπορούν να μας βοηθήσουν. Ενώ προχωράμε, μας ενημερώνουν ότι εθεάθη το αυτοκίνητο από συναδέλφους πυροσβέστες» είπε ο κ. Δαφέρμος και προσέθεσε: 

«Κατευθυνόμαστε κατευθείαν προς το σημείο και αφού βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για το επίμαχο αυτοκίνητο ξεκινάμε αμέσως της ανάσυρση του και φυσικά τον εντοπισμό και ανάσυρση των πτωμάτων. Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο, δεν κοιτάμε τι γίνεται γύρω μας, λειτουργούμε με καθαρό μυαλό, επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και το μόνο που σκεφτόμαστε να βρούμε την άκρη του νήματος».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα συνέβησαν εδώ»

Ο Μιχάλης Δαφέρμος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επιχείρηση ως μια από τις δυσκολότερες της καριέρας του: 

«Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω τα όσα συνέβησαν στο Γεροπόταμο. Δυστυχώς αν και την ολοκληρώσαμε αισίως, η έκβαση ήταν τραγική στην συγκεκριμένη υπόθεση και την «κρατώ» ως μια από τις πιο αντίξοες στην καριέρα μου. Για μένα, η πιο κρίσιμη και δύσκολη επιχείρηση ήταν εκείνη του 1999 με τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα και εκεί τα συναισθήματα δυνατά με πολλές ανθρώπινες απώλειες».

Φωτογραφία: InTime News

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, θα τελεστούν οι κηδείες των τεσσάρων αδικοχαμένων ανθρώπων.