Έφτασε στην Αττική η «Μήδεια»: Σφοδρή χιονόπτωση στη Μαλακάσα – Στα λευκά η χώρα
3 years, 1 month ago
6

Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία «Μήδεια» που πλήττει από το Σάββατο τη χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής σφοδρή χιονόπτωση σημειώνοντας στη Μαλακάσα, ενώ τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως στη Δροσιά, στο Διόνυσο και στον Αγιο Στέφανο.

Στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του «Σείριου» η Τροχαία έχει κλείσει την εθνική οδό με περιπολικά και τα φορτηγά εισέρχονται υποχρεωτικά στο πάρκινγκ του «Σείριος». Την ίδια ώρα αλατιέρες και εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Αλατιερες και εκχιονιστικα δουλεύουν ασταμάτητα

 

malakasa__1_
malakasa__2_

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης αναμένονται από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.

Εκτός από τα προαναφερόμενα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρειαπαγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια» από windy.com

Από τη Δευτέρα η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με πυκνές χιονοπτώσεις το επόμενο διήμερο στα ανατολικά και νότια τμήματα, από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, ενώ πολικές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις -κατά διαστήματα πυκνές- σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανώς στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις παραπάνω περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Παράλληλα, τη Δευτέρα θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Στα λευκά η χώρα

Από χθες το πρωί ξεκίνησε να χιονίζει και σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Λάρισα, η ΚαρδίτσαΚοζάνη, η Καστοριά, η Πτολεμαϊδα, η Βέροια, η Καβάλα, η Κατερίνη, αλλά και στην Χαλκιδική. Στη Θεσσαλονίκη έπεσε χιόνι στο Θερμαϊκό ενώ στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα ο Χορτιάτης και το Ωραιόκαστρο. H κακοκαιρία έφτασε και στη Λαμία με βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Φωτογραφίες από τη Λαμία:

202102140611031142
202102140611069141
202102140611122355

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Δομοκού, του Μπράλου, αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Στην Αττική σήμερα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε πολλά σημεία του εθνικού και τοπικού οδικού δικτύου, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πυκνό χιόνι στην Ξάνθη – Στους -4 βαθμούς Κελσίου η θερμακρασία

Χιονισμένο τοπίο αντίκρυσαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου μέσα στο κέντρο της Ξάνθης. Όπως αναφέρει το xanthinea, το χιόνι σκέπασε κυριολεκτικά τα πάντα, με τους δρόμους να ασπρίζουν και τις οροφές των σπιτιών να καλύπτονται από χιόνι.

Κακοκαιρία Μήδεια: Στα λευκά ντύθηκε η Ξάνθη

 

Ένα μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού φτάνει σε ορισμένα σημεία στα ορεινά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνολικά 51 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Μάχη με τα χιόνια δίνει η περιφέρεια Θεσσαλίας

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

-από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),
-από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών,
-στην ε.ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,
-από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και
-από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Χιόνια και στο Καρπενήσι:

Χιόνια στο Καρπενήσι

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Πολιτική Προστασία, ενώ σε σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες. Ήδη κάποιοι Δήμοι έχουν αφήσει από χθες αλάτι σε διάφορα σημεία προκείμενου να προμηθευτούν οι πολίτες, αλλά και να χρησιμοποιηθεί από τους υπαλλήλους του Δήμου, για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι, όπως για παράδειγμα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Πεντέλη και στις Αφίδνες.

Φωτογραφίες από τις Αφίδνες-Ιπποκράτειος Πολιτεία

IMG_1640
IMG_1639
IMG_1638
IMG_1637

 

IMG_1647
IMG_1653

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1).

Στα λευκά η Κοζάνη – Δείτε βίντεο:

kozan.gr: 'Ωρα 07:40 π.μ.: Στους -9 και με πολύ χιόνι ξύπνησε η πόλη της Κοζάνης

 

5242448
Χιόνια στη Θεσσαλονίκη

 

xioni_thessaloniki_main_2
Το ‘στρωσε στη Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία και χαμηλές θερομοκρασίες στην Καρδίτσα:

Μια διαφορετική ημέρα ξημέρωσε και για την Καρδίτσα αλλά και γενικότερα για όλο το νομό αφού η πυκνή χιονόπτωση που ξεκίνησε με από αργά το βράδυ του Σαββάτου απέδωσε …καρπούς και το ξημέρωμα βρήκε την πρωτεύουσα του νομού ολόλευκη απ’ άκρη σε άκρη.

Σύμφωνα με το karditsalive το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά χιονιού στην πόλη της Καρδίτσας ενώ σε υψόμετρο 700 μέτρων το χιόνι αγγίζει τα 35 εκατοστά. Η θερμοκρασία στην πόλη είναι στους -2 βαθμούς και στα ορεινά στους -6.

Κακοκαιρία "Μήδεια": Χιονόπτωση σε ανατολική Αργιθέα και Πευκόφυτο

 

Κακοκαιρία "Μήδεια": Χιονόπτωση στο Πευκόφυτο Καρδίτσας (14/2/2021)

Η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες -όπου είναι εφικτό- ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού άνω των 3,5 τόνων από τις 02.00 τη νύχτα.

Η «Μήδεια» σαρώνει και τα Ιωάννινα

Xιονόπτωση Και Στα Ιωάννινα

Χιονια στη  Λάρισα:

202102140611031142
202102140611069141
202102140611122355