Εκατοντάδες διανοούμενοι κάνουν έκκληση σε Γιούνκερ-Τουσκ για την Athens Review of Books
3 months, 24 days ago
6

Την συμπαράστασή τους στο περιοδικό Athens Review of Books (ARB) για την πολύχρονη δίωξη που υφίσταται από τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εκφράζουν με επιστολή τους προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος από όλον τον κόσμο.

Με έκκλησή τους, που απευθύνουν προς τους Γιούνκερ και Τουσκ, εκατοντάδες συγγραφείς και διαπρεπείς ακαδημαϊκοί από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα του κόσμου τούς ζητούν να σώσουν την Athens Review of Books. 
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Kwame Anthony Appiah, Simon Blackburn, HaroldBloom, J.M. Coetzee, Daniel Dennett, Freeman Dyson, Jochen Frowein, Brian Leiter, Mark Lilla, Mario Vargas Llosa, Mark Mazower, Daniel Mendelsohn, Ian McEwan, Philip Pettit, Steven Pinker, Dani Rodrik, Michael Walzer κ.ά.

Η έκκληση  προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στάλθηκε μαζί με παρόμοια έκκληση της American Political Science Association (APSA). Η διεθνής κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι να λύσει το πρόβλημα η Επιτροπή ή το Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2019 θα γίνει η αναψηλάφηση της δίκης στο Εφετείο Αθηνών ύστερα και από την δημόσια πλέον ομολογία του Κοτζιά ότι «εθήτευσ[ε] στον σταλινισμό», ενώ δικαστές είχαν αποφανθεί τελεσιδίκως και αμετακλήτως ότι ο χαρακτηρισμός του ως φανατικού σταλινικού («γκαουλάιτερ του σταλινισμού») αποτελούσε βαριά προσβολή της τιμής του, αφού κατά την άποψή τους, ο εν λόγω σταλινικός δεν υπήρξε ούτε καν θαυμαστής των σταλινικών καθεστώτων, αλλά μόνον… συνιδρυτής του ΚΚΕ (1918!).