Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Βραχυκύκλωμα η αιτία – Πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα!
3 years, 1 month ago
6

Ένα βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕστον Ασπροπυργο ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη και την πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα.

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας εκτιμάται πως δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα.

Το χρονικο της έκρηξης

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής όταν ξαφνικά πολλές περιοχες της Αττικής και της Πελοποννήσουν έμειναν χωρίς ρεύμα.

Χωρίς ρεύμα έμειναν έως και μία ώρα το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα, ενώ επανηλεκτροδοτήθηκαν αργά τη νύχτα με τις παρεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγες από τον ΑΔΜΗΕ προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Πελοπόννησο σε περιοχές όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Καλαμάτα αλλά και η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι. 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα επιχείρησαν άμεσα στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αμέσως μετά την τεράστια έκρηξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η επιχείρηση κατάσβεσης εξελίχθηκε ομαλά κατά τη διάρκεια της νυχτας. Ωστόσο, στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αναζωπύρωση.

Κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη άμεσα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μετέβησαν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

«Θα δούμε τι έχει συμβεί αφού πρώτα αποκαταστήσουμε την βλάβη», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σκρέκας.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων

«Ακούσαμε μια έκρηξη δυνατή και βγήκαμε και είδαμε πως ο Υποσταθμός του ΑΔΜΗΕ είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Η έκρηξη ήταν παρά πολύ δυνατή. Δεν καταλάβαμε στην αρχή τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής. «Τρομοκρατηθήκαμε γιατί δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Οι πυροσβέστες έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο», συνέχισε ο ίδιος.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε για το συμβάν ο ΑΔΜΗΕ:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε, στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απότα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσηςστην Πελοπόννησο.

Εντολή Χαρδαλιά δια διερεύνηση των αιτίων της έκρηξης

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, μετέβη στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα νεόχτιστα Ασπροπύργου, για τη διερεύνηση των αιτιών.

Γιατί πήρε φωτιά το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες και για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, δεν λειτούργησαν σωστά οι αυτοματισμοί του συστήματος (μηχανισμοί προστασίας) που θα εμπόδιζαν την εξάπλωση της βλάβης σε τόσο μεγάλη έκταση.

Το συμβάν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου έρχεται να προστεθεί και σε άλλες δύο παρόμοιες βλάβες που παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ τα τελευταία χρόνια. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε προ διετίας στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης αφήνοντας στην καρδιά του καλοκαιριού την Αττική χωρίς ρεύμα για 2 ώρες. Η βλάβη τότε, αποδόθηκε από την εταιρεία σε αστοχία υλικού. Αντίστοιχα προβλήματα είχαν προκληθεί το ίδιο καλοκαίρι και στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, χωρίς ωστόσο επιπτώσεις στους καταναλωτές, γεγονότα όμως που είχαν συνδεθεί με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί ένα έργο του Διαχειριστή για το οποίο πρόσφατα ανέθεσε την αναβάθμισή του στην εταιρεία Μυτιληναίος. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να συμβάλλει στην ευστάθεια της ηλεκτροδότησης της Αττικής, θωρακίζοντας ενεργειακά την πρωτεύουσα.

Η ανακατασκευή του ΚΥΤ περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), καθώς την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος.

Το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών.

Στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης (μέσω του υπό κατασκευή Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου), καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 30 μήνες.

admie-fire-0
admie-fire-1
admie-fire-2
admie-fire-3
fotia-6
fotia-5

protothema.gr