Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό: Αποφάσεις ίσως και σήμερα
3 years, 1 month ago
6

Αποφάσεις ακόμα και εντός της ημέρας για την επιβολή ενός lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική αναμένεται να λάβει ίσως και σήμερα η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία των ειδικών προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι ενδέχεται στη συνέχεια να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική.

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κοροναϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Στο «κόκκινο» η Αττική

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Στο τραπέζι βρίσκονται σχετικές προτάσεις, οι οποίες ενδέχεται να υιοθετηθούν ανακοινωθούν ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη

in.gr