Έκτακτο επίδομα: Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν έως 300 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα
1 year, 1 month ago
6

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι,  ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, θα λάβουν έως τις 31 Μαρτίου έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη ενώ όπως είπε δεν πρόκειται να συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι θα ενταχθούν στις 36 – 72 δόσεις – Πώς θα «αναβιώσουν» οι 120 δόσεις

Τόνισε ακόμη, ότι το δημοσιονομικό κόστος θα φτάσει στα 280 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο επίδομα στους συνταξιούχους, ανέφερε ότι θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και ως εκ τούτου δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα.

Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που ενισχύονται ανέρχονται σε 1.112.000 και το ύψος του επιδόματος φτάνει από 200 έως 300 ευρώ . Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται όπως είπε κριτήρια, το ύψος της σύνταξης και το ύψος της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη:

  • 560.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 300 ευρώ
  • 394.000 θα λάβουν 250 ευρυώ
  • 158.000 θα λάβουν 200 ευρώ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το ποσό που θα λάβουν.

  • Στην πρώτη κατηγορία 120.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 300 ευρώ
  • Στην  δεύτερη κατηγορία είναι όσοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση ήταν τα 250 ευρώ που καταβλήθηκαν. Πρόκειται για 370.000 με συντάξεις έως 800 ευρώ το μήνα οι οποίοι θα λάβουν 300 ευρώ
  • στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ το μήνα. Σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν 300 ευρώ 70.000 συνταξιούχοι
  • στην τέταρτη κατηγορία είναι όσοι έχουν άθροισμα κύριωω συντάξεων από 1.100 έως 1.600 το μήνα και έχουν προσωπική  διαφορά . Πρόκειται για  300.000 συνταξιούχους που θα λάβουν 250 ευρώ.
  • Στην 5η κατηγορία που δεν είδαν ακέραιη την αύξηση του 7,75% και έλαβαν ένα μικρότερο ποσοστό καθώς και όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση έως 3,49% θα λάβουν 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχοι.
  • Τέλος, 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Επτά παρεμβάσεις

Εκτός από το έκτακτο επίδομα, ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς μία σειρά παρεμβάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Έτσι, για άλλους 6 μήνες η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.

Για τους αγρότες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται για όλο το 2023, μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίδομα επικίνδυσης εργασίας

Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση επιδόματος 200 ευρώ από 150 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αφορά εργαζόμενους στην υγεία, το πυροσβεστικό σώμα και διευρύνονται οι κατηγορίες με ανακοινώσεις που θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία. Το μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ

Ρυθμίσεις χρεών

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πλαίσιο ρυθμίσεω για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Για αυτούς δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα: Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών δεν είμαστε εκεί που επιθυμούμε, είπε ο κ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει «Εμείς ως κυβέρνηση με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού».

Ακόμη, σημείωσε ότι:

:Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση της μη ρύθμισης που επιβάλει ο αλγόριθμος. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο

Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση

Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις

Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor + 5 μονάδες που είναι σήμερα

Οι βελτιώσεις καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτυχημένες ρυθμίσεις.

in.gr